Castilla y Léon Wijnstreek

Castilla y Léon ligt in het noordwesten van Spanje en geografisch gezien de grootste van de 17 autonome regio’s van Spanje. Daarnaast maakt het ook een vijfde uit van de totale oppervlakte van het land. Castillo y Léon strekt zich uit over ongeveer 350 kilometer van het centrum van Spanje, bijna tot aan de noordkust. Ook verbindt het de Rioja wijnstreek met de grens van Portugal.

In deze wijnstreek heersen de rode wijnen, met de meest gebruikte druivensoort de Tempranillo. Hier is het ook wel bekend onder diverse synoniemen, waaronder Tinta del Pais, Tinto de Toro en Tinto Fino.

Geschiedenis

Hoewel de economie van Castilla y Léon vroeger draaide op graangewassen, zijn de Castilla y Léon wijnen al meer dan 2.000 jaar een belangrijk begrip in Castilla y Léon. Aan het einde van de 20ste eeuw en het begin van de 21ste eeuw daalde de oppervlakte dat aan wijngaarden werd toegewijd aanzienlijk. De focus werd toen verschoven van kwantiteit naar kwaliteit.

Tegenwoordig is Castilla y Léon de thuisbasis van enkele van de meest gerespecteerde Denominación de Origen (D.O.) van Spanje. De meest opvallende streken met een D.O. zijn Ribera del Duero, Toro, Rueda en Bierzo.

Klimaat

Qua klimaat heeft Castilla y Léon een opmerkelijk sterk continentaal gevoel, gezien hoe dicht het bij de Atlantische Oceaan komt. Hete en droge zomers worden gevolgd door scherpe, koude winters, waarin het vaak ver onder het vriespunt zit. Wel hebben de zomers te maken met koele nachten, waardoor de wijngaarden worden verkoelt.

De bodem van Castilla y Léon is divers. De verschillen in bodemgesteldheid worden met name veroorzaakt door het landschap, waaronder berggebieden, valleien, plateaus, vlaktes en vlakke stroomgebieden. De meest voorkomende bodemsoort is kalksteen, maar ook klei, graniet en leisteen.

Druivenrassen

Ten eerste is het noemenswaardig dat Castilla y Léon buiten het DO.-systeem bekend staat om Vino de la Tierra wijnen. Deze classificatie stelt wijnmakers in staat om te experimenteren met internationale druivenrassen, zoals Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Noir en Syrah.

Ongetwijfeld het belangrijkste blauwe druivenras van Spanje, is de Tempranillo. Deze groeit in de Toro en Ribera del Duero DO’s van Castilla y Léon, wat niet ver ligt van Rioja. Het is dé druif achter alle kwaliteitswijnen uit de streek, behalve Bierzo, waar gebruik wordt gemaakt van de blauwe Mencia en de witte Godello druiven.

De witte wijnen worden veel minder geproduceerd dan de rode wijnen, maar dit betekent niet dat de kwaliteit ook minder is. De witte wijnen worden met name gemaakt van de witte druiven Verdejo en Viura.

De Wijnbouw

Castilla y Léon heeft negen DO’s, waaronder de welbekende streken Rueda, Ribera del Duero en Toro. De titel Castilla y Léon Vino de la Tierra dekt het hele wijngebied. Het heeft veel minder strenge regels en een breed scala aan druivenrassen is toegestaan. Hierdoor krijgen wijnmakers ook de kans om aan minder traditionele wijnstijlen te werken. 

Hieronder beschrijven we een aantal bekende DO wijnen van Castilla y Léon:

DO Ribera del Duero: een van de gebieden waar al 3000 jaar wijn wordt gemaakt. Een van de regio’s waar het om de Tempranillo draait. De rode wijnen moeten ook voor minimaal 75% van deze druif gemaakt worden. Daarnaast wordt er gewerkt met internationale druiven al Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Met het continentale klimaat en de Duero rivier die verkoeling geeft is het een perfecte plek om topwijnen te maken. Grote huizen als Vega Sicilia laten zien dat Ribera del Duero zich makkelijk kan meten met de bekendere Rioja regio. 

DO Rueda: beroemd door de meest gedronken witte wijn uit Spanje: Verdejo. De wijnranken worden hier aangeplant tussen de 700 en 800  meter hoogte waar ze verkoeling vinden van het continentale klimaat. De Verdejo druif wordt hier verreweg het meest aangeplant en wordt soms geblend met Sauvignon Blanc of Viura, maar meestal zien we de Verdejo in monocépages!

DO El Bierzo: dit gebied ligt in het noordwesten van de provincie Léon, in de vallei van de rivier de Sil. De belangrijkste druif voor witte wijnen is de Godello, en voor rode wijn is dat Mencía. In DO El Bierzo worden zes soorten Castiliaanse wijnen geproduceerd.

DO Toro: nog een regio waar de Tempranillo druif de baas is. Hier wordt ‘ie Tinta de Toro genoemd. Ook hier loopt de Duero rivier door het gebied met een continentaal klimaat. De rode DO Toro wijnen zijn 100% Tinta de Toro. De Tinto Roble wijn mag 10% Garnacha hebben. Daarnaast worden er ook witte wijnen van Verdejo of Malvasia druiven gemaakt.

Castilla y leon wijnen image 01

GERELATEERDE WIJNEN

    • Sotoverde Rueda Verdejo

      Sotoverde Rueda Verdejo

      8,75 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Nius Barrel Fermented

      Nius Barrel Fermented Verdejo

      15,50 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Conde San Cristobal Ribera del Duero

      Conde San Cristobal Ribera del Duero

      20,50 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Nius Brutal 20 Years Anniversary

      10,50 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Luna Blanca Verdejo

      Luna Blanca Verdejo

      9,50 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Nius Verdejo/ Sauvignon Blanc

      Nius Verdejo/ Sauvignon Blanc

      9,95 (incl. BTW)
      In winkelwagen

    De Wijnschuur

    Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

    De waardering van dewijnschuur.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 673 reviews.

    Inloggen