Een rijk gerecht geïnspireerd op een creatie van Francesco Sposito, de jongste Italiaanse chef met twee Michelin sterren. De zachte Provolone Dolce werkt geweldig met de aspergetips en de verse truffel! Een bord dat smeekt om een perfect passend glas wijn..
Truffel, kaas en pasta sturen ons al snel naar Noord Italië..zacht, subtiel, elegant met aardse tonen. We willen wel smaak maar zonder heftige body. Voor witte wijnen zoeken we complexiteit en wat leeftijd..als het maar niet te fris is.
Kijk onder het recept voor onze suggesties!
Voorgerecht voor 4 personen:
De pasta:
– 160 gr. fettuccine
– 2 knoflookteentjes, fijngesneden
– 400 ml. kippenbouillon of groentebouillon
– 2 eetlepels boter
– 2 eetlepels olijfolie
– Zout en peper
De kaassaus:
– 250 ml melk
– 250 ml slagroom
– 6 eigeel, losgeklopt
– 125 gram Provolone kaas, geraspt
De finish:
– 1 pakje aspergetips
– 1 zwarte truffel
– Olijfolie
– Zout en peper
Tip: zorg voor een goede voorbereiding: vanaf stap 6 moet er snel gewerkt worden!
Stap 1: Doe 2 eetlepels boter en olijfolie in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden knoflook toe en laat het een aantal minuten zacht worden zonder dat het verkleurd.
Stap 2: Voeg de kippen- of groentebouillon toe en laat het tot ongeveer de helft in koken.
Stap 3: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de fettuccine toe. Kook de pasta een minuut of 3 minder dan op de verpakking vermeld staat.
Stap 4: Giet de pasta af en voeg het toe aan de pan met de ingekookte bouillon. Kook de pasta hier op laag vuur verder in. Maak intussen de saus.
Stap 5: Giet de melk en slagroom in een pan en verhit op middelhoog vuur. Haal van het vuur als het kookt en giet 1/3 al roerend bij het eigeel. Roer goed door.
Stap 6: Voeg nu het eigeelmengsel weer in de pan bij de rest van het hete melk en slagroom mengsel. Voeg de geraspte Provolone toe en laat het in de saus smelten. Giet als de kaas gesmolten is alle saus in een kom en plaats op een pan met licht kokend water. Verhit de saus tot 80C en giet het vervolgens door een zeef.
Stap 7: Haal de pasta uit de bouillon en mix het met een deel van de kaassaus.
Stap 8: Blancheer de aspergetips kort in gezouten kokend water.
Stap 9: Schenk een klein beetje saus op het bord. Doe daar de pasta met aspergetips op en schaaf of rasp er een goede hoeveelheid truffel overheen. Maak af met een klein beetje olijfolie en eventueel wat peper en zout.
Kies een van deze wijnen voor bij het bovenstaande gerecht!
Aardbei & Bramen / Fijne Zuurtjes & Kruiden / Fris & Droog
Rijpe Appel & Mango / Eiken & Vanille / Elegant & Zuiver
Bosvruchten & Kers / Viooltjes & Bessen / Zacht & Smaakvol
Rode Bes & Framboos / Kreupelhout & Tabak / Elegant & Zijdezacht
Rode Bes & Kers / Viooltjes & Ceder / Klassiek & Gebalanceerd
Aardbei & Framboos / Aards & Rond / Lange Afdronk
Perzik & Abrikoos / Honing & Bloesem / Vol & Rond
Aardbei & Framboos / Lichte Bittertjes / Compleet & Levendig
Verse Kers & Aardbei / Kreupelhout & Kruiden / Sappig & Rijk
Kersen & Bramen / Chocolade & Iets Aards / Complex
Mango & Perzik / Kruidnagel & Boter / Sappig & Rijp
Peer & Ananas / Venkel & Kruiden / Compleet & Balans
Peer & Rijpe Appel / Boter & Vanille / Vol & Mineralig
Rijpe Bessen & Kers / Kruidig & Romig / Elegant & Geconcentreerd
Bosbessen & Kers / Frisse Zuren & Kruiden / Complex & Balans
Kers & Aardbei / Zoethout & Peper / Loepzuiver & Lang