Jumilla is een wijnstreek in de regio Murcia, een kleine regio aan de Middellandse Zeekust in het zuidoosten van Spanje. Het is een van de oudste DO (Denominación de Origen) in Spanje. De wijnstreek ligt ingeklemd tussen Yecla in het noorden en Bullas in het zuiden, en wordt gezien als de belangrijkste wijnstreek van Murcia.
Veel van de wijnbouwers in Jumilla zijn gespecialiseerd in wijnen van de Monastrell druif, ook bekend als Mourvèdre in Frankrijk. Dit is een van de meest aangeplante blauwe druivenrassen in Spanje.
Tijdens de uitbraak van de druifluis Phylloxera in de negentiende eeuw, was Jumilla verrassend genoeg ontsnapt aan de besmettingen. Toen Franse wijnhandelaren massaal wijn uit Jumilla inkochten, begon er een periode van grote economische groei in de wijnstreek.
Echter sloeg de druifluis onverwacht over in 1989. De wijngaarden waren verwoest en de wijnproductie verminderde met wel 60 procent in de jaren erna. Hoewel herbeplanting en enten traag en duur was, was dit wel de kans om nieuwe methoden voor druiventeelt en wijnbereiding over te nemen, die al succesvol waren in naburige DOP’s van Alicante en Almansa.
Het klimaat van Jumilla is continentaal, wat betekent dat het te maken heeft met lange hete zomers en koude winters. Dit heeft ook te maken met de nabijheid van de Middellandse Zee. Het gebied is droog en neerslag is laag (ongeveer 300 millimeter per jaar), maar onregelmatig.
Vaak komt neerslag in de vorm van hevige stormen die schade kunnen veroorzaken aan de wijnstokken. De gemiddelde jaartemperatuur is 16 °C. In de zomer kan het maximaal 40 °C bereiken en in de winter minimaal 0 °C. Tot maart is er een risico op vorst. De wijnstokken kunnen rekenen op meer dan 3.000 uur zonlicht per jaar.
Daarnaast zijn er twee belangrijke factoren die als reddende engel dienen in Jumilla. Ten eerste is er een gezonde hoeveelheid kalk in de bodem, wat helpt bij het vasthouden van vitaal vocht. Ten tweede heeft Jumilla te maken met veel verschillende hoogtes, wat varieert tussen 400 en 800 meter.
Met de beschermde oorsprongsbenaming, Denominación de Origen (DO), zijn er maar een aantal toegestane druivenrassen in Jumilla. De blauwe druivenrassen die zijn toegestaan zijn Monastrell, Tempranillo (of Cencibel), Garnacha Tintorera, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Petit Verdot.
Voor de witte druivenrassen zijn de toegestane druiven ook op twee handen te tellen. Dit zijn Airén, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscatel de Grano Menudo, Pedro Ximénez en Malvasía.
Van deze druivenrassen is de blauwe druivensoort Monastrell toch wel echt de belangrijkste, aangezien het meer dan 85 procent van de aangeplante wijnstokken vertegenwoordigt. In Spanje is dit de vierde meest aangeplante blauwe druivensoort. De druif is goed bestand tegen de hitte en tegen verschillende ziektes. Over het algemeen geeft de Monastrell smaakvolle, kruidige wijnen met smaken van rijp donker fruit en een boers karakter.
Jumilla produceert een aantal krachtige, expressieve wijnen, waarvan de meeste de Monastrell druif als basis gebruiken. De jonge rode wijnen hebben sterke kleuren en fruitige tonen, terwijl de Crianza’s meer opvallen door hun aromatische complexiteit en houtachtige tonen.
De roséwijnen van Jumilla hebben ondertonen van rozen, frambozen en kersen. Deze zijn smaakvol en fris op de tong. De witte wijnen uit de streek worden geproduceerd van de Macabeo druiven en zijn heerlijk fris.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!