Hert met Stiltonpuree en wilde paddenstoelen

Een mooi seizoensgerecht van de jonge Josh Eggleton die op zijn 27e al een Michelin-ster won

Wijn & Spijs

Een mooi seizoensgerecht van de jonge Josh Eggleton die op zijn 27e al een Michelin-ster won. De rijke aardse aroma’s samen met de sterke smaken van de Blue Stilton maken dit een geweldig hoofdgerecht voor de koude wintermaanden.

De sterke smaken in dit gerecht vragen om karaktervol glas die zich niet snel omver laat blazen. Hert is magerder en subtieler dan rundvlees en vraagt dus ook om wat elegantie in de wijn. Om de aardse tonen in het gerecht te matchen komen we al snel bij mooie elegante Barolo, boerse Bordeaux of gerijpte Bourgogne wijnen.

Kijk onder het recept voor onze suggesties!

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen:

Hert en paddenstoelen:
– 800 gram hertenbiefstuk
– 2 teentjes knoflook, geplet
– 8 takjes verse tijm
– 30 gram roomboter
– 300 gram wilde paddenstoelen
– 2 el plantaardige olie

De Broccoli en Stiltonpuree:
– 1 Broccoli
– 100 gram boter
– 100 gram blue Stilton
– Zout en peper

De rode wijnsaus:
– 1 Sjalot, fijngesneden
– 1 Wortel, in plakjes
– 1 Prei, in plakjes
– 1 Bleekselderij stengel, in plakjes
– 1 eetlepel plantaardige olie
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 1 blad laurier
– 1 takje rozemarijn
– 300 ml rode wijn van goede kwaliteit
– 70 ml rode wijnazijn
– 120 ml Port
– 700 ml wild- of rundvleesbouillon
– 30 gram boter

Bereiden

Stap 1: Begin met de rode wijnsaus. Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuur, voeg plantaardige olie toe en fruit de groenten en knoflook. Bak aan en roer regelmatig totdat de groenten een donkerbruine kleur krijgen.
Stap 2: Voeg de kruiden, knoflook, rode wijn, port en azijn toe. Laat inkoken tot er een aantal millimeter in de pan overblijft. Voeg daarna de bouillon toe, breng de saus en kook door tot de gewenste dikte. Giet de saus door een fijne zeef en giet het terug in een kleine pan. Zet aan de kant.
Stap 3: Breng voor de broccoli en stiltonpuree een grote pan met gezouten water aan de kook. Snijd de broccoli weg van de stengel en kook in het water tot het zacht en net iets te gaar is. Doe de gekookte broccoli dan met een paar eetlepels kookvocht in de blender, voeg de stilton toe en pureer tot een gladde massa. Doe de puree in een kleine pan en houdt warm op erg laag vuur.
Stap 4: Doe voor het hert wat plantaardige olie in een braadpan op middelhoog vuur. Kruid het hert met peper en zout. Braadt de biefstukken aan in de hete pan tot medium-rare (kooktijd is afhankelijk van de steaks: gebruik een vleesthermometer om zeker te zijn!).
Stap 5: Haal de pan met het hert van het vuur en voeg de tijm, knoflook en 30 gram boter toe. Schep de gesmolten boter over het hert heen en laat het dan op een warm bord, onder wat aluminiumfolie rusten.
Stap 6: Zet de pan terug op middelhoog vuur en fruit de paddenstoelen rustig 5 minuten lang aan in de overgebleven boter.  
Stap 7: Maak de rode wijnsaus af door de saus te verwarmen. Zet dan het vuur uit en voeg 30 gram boter toe. Roer de boter door de saus tot deze gesmolten is. Direct serveren.
Stap 8:  Snij het hert aan en maak het bord op met wat puree, de rode wijnsaus, het hert en daarboven op de paddenstoelen. Zout na en serveer!

 

WIJNEN BIJ DE SPIJS

Kies een van deze wijnen voor bij het bovenstaande gerecht!

  • Cantina Stroppiana Bussia Barolo Reserva

    Cantina Stroppiana Bussia Barolo Riserva

    Bramen & Kers / Kreupelhout & Tabak / Elegant & Intens

    • Druif Nebbiolo
    • Vinificatie Na de fermentatie krijgt het sap een houtlagering van 2 jaar op Sloveens eiken. Voor deze Barolo op de markt komt rijpt hij nog een jaar op de fles!
    • Geur & Smaak Deze Koningswijn van Piëmonte geeft aroma's van kreupelhout, tabak en kruiden. Elegante smaken van rijp donker fruit en zachte tannines. Warm, complex en compleet. Een serieuze glas voor de échte liefhebber!
    64,75 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Cantina Stroppiana Leonoardo Barolo

    Cantina Stroppiana Leonardo Barolo

    Rode Bes & Framboos / Kreupelhout & Tabak / Elegant & Zijdezacht

    • Druif Nebbiolo
    • Vinificatie Na fermentatie ondergaat het sap een houtlagering van 24 maanden op Frans eiken. Hierna wordt de wijn geblend in groot Frans eiken en rijpt de wijn nog tot 12 maanden op fles.
    • Geur & Smaak Deze Koningswijn uit de Piëmonte geeft intense aroma's van kreupelhout, tabak en kruidige tonen. Elegant en rond met een zijdezacht mondgevoel en tonen van rijp rood fruit als rode bessen, aardbei en framboos. Rijk en klassiek: Heerlijk!
    33,25 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Château Argadens Bordeaux Supérieur

    Château Argadens Bordeaux Supérieur Rouge

    Kers & Bramen / Vanille & Ceder / Sappig & Rijk

    • Druif Merlot, Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc
    • Vinificatie Oogsttijd wordt per perceel bepaald, afhankelijk van de rijpheid van de druif. De hand geplukte druiven woden in RVS gefermenteerd en ondergaan daar ook de malolactische vergisting. De 12 tot 14 maanden houtlagering zorgt voor een bewaarpotentieel van 10 jaar.
    • Geur & Smaak Expressieve geur van donker fruit met elegante houttonen. Sappig en rijk met de nodige frisheid en aangename tannines. Geweldige wijn uit een fantastische regio!
    13,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Château Daviaud Bordeaux Supérieur

    Château Daviaud Bordeaux Supérieur

    Rijpe Kers & Pruim / Vol Kruidig / Zacht & Diep

    • Druif Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc & Malbec
    • Vinificatie De druiven worden streng geselecteerd op rijpheid voor dat ze geperst worden. Het sap ondergaat een malolactische vergisting en rijpt 6 maanden voor er gebotteld wordt.  
    • Geur & Smaak Expressieve neus met fruit en veel kruiden. Volle en ronde smaken van rijp rood fruit. Heerlijk zacht en diep van smaak!
    10,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Château les Rembauds Bordeaux Supérieur

    Château les Rembauds Bordeaux Supérieur

    Framboos & Kers / Vlezig & Gekruid / Fris & Vol

    • Druif Malbec
    • Vinificatie Geplukt op optimale rijpheid en gefermenteerd en gerijpt op RVS vaten om de nodige frisheid te bewaren.
    • Geur & Smaak Rijk en vol karakter met complexe aroma's van framboos en kers en een hint van kruiden. Vlezig en compleet met een fijne frisheid.
    9,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • La Fleur de Lisse Bordeaux Supérieur

    La Fleur de Lisse Bordeaux Supérieur

    Bramen & Kers / Vanille & Tabak / Complex & Lang

    • Druif Merlot, Malbec Cabernet sauviogon & Cab Franx
    • Vinificatie De druiven worden met de hand verzorgt. Het sap ondergaat een rijping van 8 tot 10 maanden voor het gebotteld wordt.
    • Geur & Smaak Elegant en geraffineerd met aroma’s van rood fruit, vanille en kruiden. Fijne tannines en een lange, complexe afdronk.
    11,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Edmond Cornu & Fils Bourgogne Rouge

    Edmond Cornu & Fils Bourgogne Rouge

    Aardbei & Framboos / Aards & Rond / Lange Afdronk

    • Druif Pinot Noir
    • Vinificatie De druiven worden handgeplukt en vergisten op RVS vaten. Tweederde van de wijn rijpt op eiken terwijl de rest rijpt op RVS.
    • Geur & Smaak Typische Pinot Noir aroma's van kersen, aardbei en framboos komen samen met soepele tannines en een sappige afdronk.
    21,95 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Pierre André Côte de Nuits Villages

    Pierre André Côte de Nuits Villages

    Aardbei & Bramen / Kaneel & Koriander / Elegant & Lang

    • Druif Pinot Noir
    • Vinificatie
    • Geur & Smaak Fijne aroma's van aardbei en bramen met kaneel en koriander. Fijne tannines met wat houttonen in de finish. Prachtig rond een een ongekende elegantie.
    32,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Pierre André Côte de Beaune Village Rouge

    Pierre André Côte de Beaune Village Rouge

    Framboos & Gestoofde Aardbei / Ceder & Tabak / Body & Zacht

    • Druif Pinot Noir
    • Vinificatie De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Fermentatie is traditioneel op RVS op relatief koude temperatuur. Na de fermentatie rijpt de wijn nog 12 maanden op Frans eikenhouten vaten.
    • Geur & Smaak Een complete wijn met niet alleen fijne tonen van rood fruit, maar ook subtiele smaken van hout en tabak. Volle body met zachte tannines die zorgen voor een lange afdronk.
    38,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Château Angludet Margaux

    Château Angludet Margaux

    Zwarte Bes & Bramen / Peper & Viooltjes / Intens & Elegant

    • Druif 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot & 10% Petit Verdot
    • Vinificatie De handgeplukte druiven worden vergist op betonnen vaten en ondergaan na de malolactische omzetting een houtrijping van 12 maanden op Frans eiken waarvan 1/3 nieuw hout is.
    • Geur & Smaak Complex en elegant met genoeg krachtige aroma’s van zwarte bessen, bramen, kruiden en viooltjes. De aroma’s van de houtlagering zijn absoluut aanwezig, maar wel op een fijne subtiele wijze. Vol en rond mondgevoel met nog jonge tannines. Een wijn die heerlijk is, maar nog beter wordt.
    72,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Château Petit-Village Pomerol

    Château Petit-Village Pomerol

    Zwarte Bessen & Bramen / Amandel & Ceder / Aromatisch & Intens

    • Druif 72% Merlot 20% Cabernet Franc & 8% Cabernet Sauvignon
    • Vinificatie De druiven worden hand geplukt en ondergaan een strenge selectie voor het ontstelen en de fermentatie. Voor de botteling rijpt de wijn nog 18 maanden op Frans eiken waarvan 70% eenjarig oud en 30% nieuw eiken.
    • Geur & Smaak Expressief en rijk met aroma's van viooltjes, zwart fruit, zoethout en kruiden. Vol en rond met zachte en rijke tannines in de aromatische lange afdronk.
    103,00 (incl. BTW)
    In winkelwagen
De waardering van dewijnschuur.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 745 reviews.

Inloggen