Dit aardse herfst/wintergerecht van Nigel Slater is inzetbaar als vegetarisch hoofd- voor- óf bijgerecht. Kan met zelfgemaakte hummus, maar om het snel en simpel te houden ook met kant en klare. De vrij lange oventijd geeft zachte en fudgy pompoen kwarten!
Het aardse en lichte karakter van dit gerecht vraagt om een dito wijn. Pinot Noir is absoluut een goede keus. Het zoetige fudgy van de pompoen maakt dat we ook naar nieuwe wereld wijnen kunnen kijken. Genoeg keuze!
Kijk onder het recept voor onze suggesties.
Pompoen:
– 1 Pompoen
– 4 teentjes knoflook
– 10 takjes rozemarijn
– 8 takjes tijm
– 75 gram boter
– 10 gram peterselie
– 2 theelepels roze peperkorrels
– olijfolie
Hummus:
– ca 800 gram kikkererwten in blik
– 1 Citroen
– ca 150ml olijfolie
– 2 eetlepels Tahin
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
De pompoen: Verwarm de over op 200 graden. Verwijder de zaden en vezels van de pompoen en snijd het vruchtvlees in 8 parten. Vet wat bakfolie in met olijfolie en leg hier de parten op.
Verdeel de knoflooktenen en takjes tijm en rozemarijn tussen de parten en besprenkel alles met wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de boter in kleine klontjes over de pompoen en rooster circa 45 minuten in de oven totdat de pompoen goudbruin is en mooi zacht is.
De Hummus: Spoel de kikkererwten goed af (probeer zoveel mogelijk velletjes van de erwten te spoelen). Giet de kikkererwten af en doe ze in een keukenmachine. Gebruik de knoflookteentjes die tussen de pompoenparten lagen en knijp ze uit bij de kikkererwten. Doe de tahin, 100 ml olijfolie en het sap van de citroen in de keukenmachine. Blend alles en gebruik de rest van de olijfolie tot je een zachte, smeerbare crème hebt.
Afmaken: Hak de peterselie en roze peperkorrels samen en bevochtig ze met een eetlepel olijfolie. Schep de hummus op een serveerschaal, leg de geroosterde pompoen erop, strooi de peterselie en peperkorrels erover en serveer.
Kies een van deze wijnen voor bij het bovenstaande gerecht!
Bosvruchten & Kers / Viooltjes & Bessen / Zacht & Smaakvol
Rijpe Bessen & Kers / Kruidig & Romig / Elegant & Geconcentreerd
Bosbessen & Kers / Frisse Zuren & Kruiden / Complex & Balans
Kers & Aardbei / Zoethout & Peper / Loepzuiver & Lang
Aardbei & Framboos / Aards & Rond / Lange Afdronk
Pruim & Rode Bessen / Licht Vanille / Vol & Zacht
Rijpe Appel & Abrikoos / Hazelnoot & Vanille / Elegant & Smaakvol
Rijpe Appel & Ananas / Kaneel & Honing / Zacht & Lang
Rijpe Appel & Mango / Eiken & Vanille / Elegant & Zuiver
Gekonfijte Citroen & Perzik / Rokerig & Boter / Lange Afdronk & Zacht
Rijpe Appel & Abrikoos / Noten & Vanille / Zuiver & in Balans