Een heerlijk licht gerechtje gebaseerd op een gerecht van chef Paul Welburn uit Engeland. De verschillende texturen van in dit gerecht werken mooi samen: sappige Coquilles met gekarameliseerde randjes, knapperige hazelnoot en zijdezachte knolselderijpuree.
Dan de wijn! In ieder geval vragen gebakken Coquilles om een witte wijn. De groene appelsalade zorgt voor een fris zuurtje, de puree voor romigheid en de hazelnoten voor iets getoast. Typisch een gerecht wat vraagt om een witte wijn met genoeg smaak, misschien wat houtlagering (maar niet teveel!) en wat diepgang..(Champagne!!) Die hebben wij wel:
Kijk onder het recept voor onze wijn suggesties!
Voorgerecht voor 4 personen:
De Coquilles:
– 12 grote Coquilles
– 1 ½ eetlepel zonnebloemolie
– ½ citroen
– 1 klontje boter
De knolselderijpuree
– 500 gram knolselderij, in kleine blokjes
– 100 gram roomboter
– 200 ml. Melk
– 100 gram room
– Zout en peper
De Appel-hazelnootsalade
– 1 Granny Smith appel
– 100 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt
– Waterkers
– 1 eetlepel hazelnootolie
– 1 rode biet, gekookt en in kleine blokjes gesneden.
Stap 1: Begin met de knolselderijpuree. Smelt de boter in een pan op laag vuur, voeg de in blokjes gesneden knolselderij toe en laat 10 minuten zweten. Giet de melk en room erover, dek de pan af met een cartouche en kook 20-25 minuten tot de knolselderij zacht is. Giet af, maar bewaar wat van het vocht. Pureer de knolselderij met staafmixer of in blender en voeg eventueel wat kookvocht toe om een mooie gladde massa te krijgen.
Stap 2: Schil en snij de Granny Smith in kleine reepjes en doe deze met de geroosterde hazelnoten en de waterkers in een kom en giet de hazelnootolie er overheen.
Stap 3: Droog de Coquilles goed af voor het bakken en strooi er wat zout overheen. Verwarm de pan en voeg de olie toe. Bak de Coquilles in een paar minuten aan één kant goudbruin. Draai ze nu om en voeg een klontje boter en een scheutje citroensap toe. Haal de pan hierna van het vuur en laat de Coquilles in de warme pan nagaren. De baktijd is afhankelijk van het formaat van de Coquilles.
Stap 4: Schep de knolselderijpuree in drie rondjes op het bord. Plaats op elk bergje puree een Coquille. Strooi wat salade over de coquilles heen en plaats wat van de blokjes rode biet rondom het gerechtje. Zout na en serveer!
Kies een van deze wijnen voor bij het bovenstaande gerecht!
Groene Appel & Citrusfruit / Ceder & Vanille / In Balans & Elegant
Citrus & Groene Appel / Amandel & Vanille / Zijdezacht & In Balans
Perzik & Appel / Vanille & Bloemen / Rijk & Zacht
Abrikoos & Ananas / Boter & Vanille / Zuiver & Vol
Perzik & Citrus / Witte Bloemen / Delicaat & Fris
Citroen & Perzik / Mineraal & Venkel / Zuiver & Fris
Rijpe Appel & Mango / Eiken & Vanille / Elegant & Zuiver
Perzik & Peer / Vanille & Hazelnoot / Elegant & Vol
Peer & Citrusfruit / Bloemen & Marsepein / Evenwichtig & Zuiver
Gestoofde Appel & Citrus / Fuchsia & Peer / Mineralig & Zuiver
Abrikoos & Citrus / Salie & Vanille / Rijp & Intens
Rijpe Perzik & Gekonfijte Citroen / Hooi & Gedroogde Bloemen / Complex & In Balans
Appel & Perzik / Toast & Vanille / Complex & Zuiver
Perzik & Pruim / Toast & Vanille / Fijne Mousse & Lang
Citrus & Appel / Amandel & Bloemen / Klassiek & Elegant