Costers del Segre Wijnstreek

Ben je op zoek naar hoogwaardige Spaanse wijnen, dan zit je goed bij de wijnstreek Costers del Segre. Het is gelegen in het noordoosten van Spanje, in de provincie Lleida in Catalonië. Het is een beschermde oorsprongsbenaming (D.O., Denominación de Origen), wat is onderverdeeld in subzones: Raimat, Artesa, Riu Corb en Les Garrigues. Raimat is hiervan de bekendste subzone. Hier worden prachtige wit, maar vooral veel rode wijnen gemaakt. Deze wijnen waren een groot succes op de wereldmarkt, vooral in de Verenigde Staten. In 1992 werden er vier nieuwe gemeenten toegevoegd, waar de wijngaarden van goede kwaliteit waren.

Geschiedenis

Als je over de geschiedenis van Costers del Segre praat, kun je Raimat niet vergeten. Sinds 1918 was de 3.000 hectare aan grond op Raimat eigendom van de familie Raventos, ook eigenaren van Cava producent Codorníu. Raimat bestond uit een eigen spoorwegstation, school, huizen en zelfs een voetbalstadion. Dit gebied produceerde vooral wijnen van Franse druiven en Tempranillo. Deze wijnen waren een groot succes op de wereldmarkt, vooral in de Verenigde Staten. 

In 1992 werden er vier nieuwe gemeenten toegevoegd, waar de wijngaarden van goede kwaliteit waren. Vroeger werden deze wijnen zonder D.O. status verkocht.

Klimaat

De wijnstreek Costers del Segre heeft een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters. Dit wordt beïnvloed door de nabijheid van de Pyreneeën. Gemiddeld valt er ongeveer 450 millimeter neerslag per jaar en de gemiddelde temperatuur is 15 °C. De verschillen tussen dag- en nachttemperatuur verschillen immers enorm. Hierdoor zijn droogte, hagel en voorjaarsvorst af en toe een risico voor de wijngaarden. 

Hoewel de wijngaarden in dit gebied geografisch verspreid zijn, hebben de meeste bodems te maken met dezelfde bodemsoort. Doorgaans zijn het donkere kalkhoudende bodems met een hoog kalkgehalte. Ook vind je er een laag klei en weinig organisch materiaal. Gemiddeld ligt Costers del Segre tussen 250 en 700 meter boven zeeniveau.

Druivensoorten

In Costers del Segre worden de witte druivensoorten Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay en Garnacha Blanca verbouwd. De rode wijnen worden gemaakt van Garnacha Tinta, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell, Trepat en Cariñena.

De wijnbouw

De wijnen uit Costers del Segre kunnen verdeeld worden in twee stijlen: wijnen van de moderne bodegas en traditionele wijnen van kleinere bodegas. De moderne bodegas staan voor alle nieuwe ontwikkelingen in de Spaanse wijnproductie: eleganter en wat minder intense houtrijping, terwijl de kleinere bodegas een krachtiger en meer ambachtelijk karakter hebben. De meeste druiven die in de wijnstreek worden geteeld zijn eigenlijk bedoeld voor de productie van Cava.

GERELATEERDE WIJNEN

De Wijnschuur

Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

De waardering van dewijnschuur.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 349 reviews.
0
WINKELMAND
  • No products in the cart.