Eendenborst met Sinaasappel en Radicchio

Een variatie op de welbekende klassieker Canard de l’orange. Kan als voor- of als hoofdgerecht geserveerd worden!

Wijn & Spijs

Een variatie op de welbekende klassieker Canard de l’orange. Als voorgerecht of hoofdgerecht te serveren. De sinaasappelpuree is even een klus, maar de moeite zeker waard door de frisheid en lichte bittertoets die het geeft aan het gerecht.

Dan de wijn! Wit en rood zijn beide een optie. Voor wit zijn we op zoek naar vrij rijke wijnen met nog genoeg zuren. Rood gaan we naar fruitig met niet teveel tannine en body. Klassiekers zijn Pinot Gris, Riesling of Gewürztraminer uit de Elzas. Rode wijn opties zijn Beaujolais of jonge Bourgogne. Buiten de Franse klassiekers zijn er uiteraard nog veel meer verrassende keuzes:

Kijk onder het recept voor onze wijn suggesties!

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen:

De eend:
– 4 eendenborst
– 100 ml honing
– 10 ml sojasaus
– 1 takje rozemarijn

De sinaasappelpuree:
– 7 sinaasappels
– 300 gram suiker
– Sherry azijn
– 300 ml sinaasappelsap

De Tarte Fine:
– 200 gram bladerdeeg
– Eenden paté
– Optioneel: Gerookte worst (zacht)

De finish:
– 250 ml. bouillon of fond (kip of gevogelte)
– 1 eetlepel roomboter
– Radicchio

 

Bereiden

Tip: maak de sinaasappelsaus van te voren!

Stap 1: Kerf de sinaasappels van boven naar beneden in en leg ze 2 minuten in een pan met kokend water om ze vervolgens in een kom met koud (ijs)water te leggen. Herhaal dit 12(!) keer met elke keer vers kokend water. Tijdrovend maar erg belangrijk!

Stap 2: Snij de afgekoelde sinaasappels doormidden en verwijder de zaadjes en de witte kern. Doe de suiker in een droge pan en verwarm tot een lichte karamel. Blus af met een scheut sherryazijn, voeg het sinaasappelsap en de sinaasappels toe en kook tot de sinaasappelschillen zacht zijn. Breng de inhoud van de pan over in een blender, maal tot een glad en glanzend geheel en passeer door een zeef.

Stap 3: Verwarm de oven voor tot 160 graden. Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van 3 mm en prik licht in met een vork. Leg op een bakplaat, plaats er een andere bakplaat op en bak in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en zet gelijk een zware pan op het deeg zodat het niet oppoft. Snij er kleine rechthoeken van als het deeg afgekoeld is.

Stap 4: Breng voor de honing glace nu de honing aan de kook en laat het 5 minuten sudderen. Blus dan af met de sojasaus, voeg het takje rozemarijn toe en laat afkoelen.

Stap 5: Snij de gerookte worst (optioneel) in plakjes en steek of snij rondjes uit de eenden paté. Snij wat mooie blaadjes van de Radicchio was ze schoon.

Stap 6: Snij de eendenborstfilet in op de vet kant zonder tot het vlees te komen. Draai de filet een halve slag en snij nogmaals in. Kruid de filets met zout en peper. Leg de filets met de vet kant naar beneden in een koude pan en zet het op een laag tot matig vuur. Voeg wat takjes rozemarijn toe als er wat vet is gesmolten. Bak de vet kant tot deze goudbruin is (meestal rond de 10 a 13 minuten). Draai dan de filets om en bak tot de gewenste gaarheid.

Voor een medium eendenborst is de totale baktijd ca 15 minuten, maar gebruik een kookthermometer om zeker te zijn: rond de 60 graden Celsius is medium (hou er rekening mee dat de eend nog een paar graden door gaart tijdens het rusten, dus op tijd van het vuur halen!).

Laat de eend nu ca 10 minuten rusten op een verwarmd bord, onder wat aluminiumfolie. Warm de honing-soja glace en de sinaasappelsaus op.

Stap 7: Giet het overgebleven eenden vet uit de pan (bewaar om aardappels in te bakken!). Zet de pan op gemiddeld vuur en voeg de bouillon of fond toe. Laat inkoken tot jus dikte, zet het vuur uit en voeg de eetlepel boter toe. Roer de boter goed door en breng de jus eventueel op smaak met wat zout en peper.

Stap 8: Plaats de Tarte Fin op het bord met de paté (en eventueel de worst) erop. Smeer wat van de sinaasappelsaus op het bord. Rol de geruste eend in de warme honing-soja glace, snij daarna eventueel in plakjes. Schenk wat van de jus op het bord en maak af met wat blaadjes Radicchio.

 

 

WIJNEN BIJ DE SPIJS

Kies een van deze wijnen voor bij het bovenstaande gerecht!

  • Domaine Fernand Engel Gewürztraminer

    Domaine Fernand Engel Gewürztraminer

    Lychees & Passievrucht / Rozen & Room / Zuiver & Structuur

    • Druif Gewürztraminer
    • Vinificatie De trossen komen van een kalkhoudende bodem en worden in het geheeld geperst. Het sap gist op RVS en ondergaat een rijping op eigen ‘lie’ voor 12 tot 14 maanden.
    • Geur & Smaak Deze zeer aromatische druif geeft aroma’s van rozen, lychees, banaan en passievruchten. De rijping op eigen druivendroesem geeft structuur en een rijk romig karakter!
    14,95 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Domaine Fernand Engel Pinot Blanc

    Domaine Fernand Engel Pinot Blanc

    Perzik & Kweepeer / Aromatisch & Bloesem / Zuiver & Zacht

    • Druif Pinot Blanc
    • Vinificatie De hele trossen Pinot Blanc worden geperst en wordt vergist op RVS. De zes tot acht maanden rijping op eigen gistcellen geeft de wijn zijn complexiteit en een romige structuur.
    • Geur & Smaak Rijp sap vol van intens fruit als perzik en kweepeer. Zacht, fris en aromatisch: echt Elzas!
    12,25 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Domaine Fernand Engel Pinot Gris

    Domaine Fernand Engel Pinot Gris

    Kweepeer & Vijgen / Kruidig & Mineraal / Zuiver & Krachtig

    • Druif Pinot Gris
    • Vinificatie De trossen afkomstig van kalkhoudende bodem, worden in het geheel geperst waarna get sap vergist op RVS vaten.
    • Geur & Smaak Krachtig, puur en volle smaken van rijp fruit als kweepeer en vijgen. De typerende lichte kruidigheid maakt de wijn compleet. Boven alles wat we gewend zijn van Fernand Engel: loepzuiver!
    14,95 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Domaine Fernand Engel Pinot Noir

    Domaine Fernand Engel Pinot Noir

    Kersen & Framboos / Morellen & Vlierbes / Licht & Elegant

    • Druif Pinot Noir
    • Vinificatie Volledig biologisch verbouwd en geoogst en met zorg geplukt en gevinifieerd. Het sap rijpt op RVS voordat het gebotteld wordt.
    • Geur & Smaak Intense Pinot Noir van ons eigen Elzas huis Fernand Engel. Kersen, morellen en pruimen en vlierbessen. Romig mondgevoel met een hint van leer.
    15,25 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Domaine Fernand Engel Riesling

    Domaine Fernand Engel Riesling

    Perzik & Ananas / Hazelnoot & Boter / Zuiver & Smaakvol

    • Druif Riesling
    • Vinificatie Hele trossen worden tegelijk geperst. Gisting op RVS vaten waarna het sap nog 8 maanden op eigen gistcellen rijpt voor extra complexiteit en een romige structuur.
    • Geur & Smaak Deze Elzasser begint fris maar gaat al snel over in rijk fruit. Aroma’s van perzik, ananas, boter en hazelnoot. Zuiver zoals we gewend zijn van Fernand Engel!
    13,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Vignerons de Bel-Air Beaujolais Village Rouge

    Vignerons de Bel-Air Beaujolais Village Rouge

    Aardbei & Framboos / Rode Kers & Kruiden / Mineralig & In Balans

    • Druif Gamay
    • Vinificatie Handgeplukt en op traditionele wijze gevinifieerd met respect voor natuur!
    • Geur & Smaak Typisch elegante Beaujolais karakter met smaken van fris rood fruit en een lichte kruidigheid. Mineraligheid en balans zoals we gewend zijn van Vignerons de Bel-Air! Op een warme zomerdag kan de Chiroubles ook licht gekoeld geschonken worden
    13,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Borgo Stajnbech Pinot Nero

    Borgo Stajnbech Pinot Nero

    Bosvruchten & Kers / Viooltjes & Bessen / Zacht & Smaakvol

    • Druif Pinot Noir
    • Vinificatie Na de zachte persing ondergaat het sap fermentatie op RVS vaten. De vergisting gebeurd op lagere temperatuur dan bij meeste rode wijnen om elegantie te bewaren!
    • Geur & Smaak Elegant en fris met tonen van bosvruchten, kersen en viooltjes. Laat je niet misleiden door de lichte kleur: de smaak is er! Zacht, fruitig met een lange afdronk.
    13,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Schlossgut Diel Riesling Kabinet

    Schlossgut Diel Riesling Dorsheim

    Perzik & Abrikoos / Petroleum & Bloemen / Zuiver & Geconcentreerd

    • Druif Riesling
    • Vinificatie Na een strenge selectie ondergaan de handgeplukte druiven de persing en vergisting. Rijping op grote houten foeders.
    • Geur & Smaak Deze Riesling uit de Nahe regio behoort tot de top van Duitsland! Droog, elegant en vol van fris en rijp fruit als abrikozen, perzik en appel samen met zuivere mineralen. De stenige bodem waarop de wijnstokken zijn aangeplant draagt bij aan de krachtige concentratie van de wijn. Voor de kenner!
    24,95 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Weingut Salwey Spätburgunder Kaiserstuhl

    Weingut Salwey Spätburgunder

    Rijpe Bessen & Kers / Kruidig & Romig / Elegant & Geconcentreerd

    • Druif Spätburgunder
    • Vinificatie De hand geplukte druiven worden met grote zorg geselecteerd en gevinifieerd.
    • Geur & Smaak Typische Spätburgunder aroma's van rijpe rode bessen en complexe kruidige aroma's. Mineralig, geconcentreerd en elegant..prachtig!
    20,50 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Weingut Salwey Spätburgunder Reserve Oberrotweiler

    Weingut Salwey Spätburgunder 'RS'

    Bosbessen & Kers / Frisse Zuren & Kruiden / Complex & Balans

    • Druif Spätburgunder
    • Vinificatie De handgeplukte druiven worden met grote zorg geselecteerd en gevinifieerd. Het sap ondergaat een houtlagering voor de botteling op barriques.
    • Geur & Smaak Complex en krachtig met aroma's van aardbeien, kersen, bramen en bosbessen. Stevige tannines met frisse zuren die dit een evenwichtig en complete wijn maken!
    37,95 (incl. BTW)
    In winkelwagen
  • Weingut Thanisch Spätburgunder

    Weingut Thanisch Spätburgunder

    Kers & Aardbei / Zoethout & Peper / Loepzuiver & Lang

    • Druif Spätburgunder
    • Vinificatie Voor de botteling ondergaat het sap een lagering van 15 maanden op oude "Moselfuder" (grote houten vaten).
    • Geur & Smaak Deze Spätburgunder heeft een fijne rijpe neus met aroma's van zoethout, lichte kruiden en rood fruit als kersen en aardbei. Loepzuiver zoals we kennen van Thanisch met een mooie afdronk!
    12,95 (incl. BTW)
    In winkelwagen
De waardering van dewijnschuur.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 745 reviews.

Inloggen