Priorat Wijnstreek

De wijnstreek Priorat is gelegen in Catalonië, in een prachtig berglandschap. Hier worden heerlijke wijnen gemaakt en is daarnaast ideaal voor wijn-, natuur- en cultuurliefhebbers. Kwaliteit staat in Priorat centraal, waardoor ze ook een beschermde oorsprongsbenaming hebben. Deze wijnstreek ligt ten zuidwesten van Barcelona, op 150 kilometer afstand. De bekendste wijnen uit dit gebied zijn stevige rode wijnen.

Geschiedenis

De wijnbouw in Priorat is al eeuwenoud en dateert terug naar de 12de eeuw. Het begin hier bij de Karthuizer monniken, die als eerst de druiven verbouwden. Rondom het klooster werden er wijngaarden aangeplant, die eeuwenlang werden beschermd. De monniken waren de enigen die dit deden voor vijf eeuwen lang, totdat de eerste wijnboeren ook wijn gingen produceren. Tot aan de 19e eeuw werden nog veel oude tradities gebruikt voor het maken van wijn uit Priorat, maar tegenwoordig worden veel meer moderne methodes gebruikt.

Klimaat

Priorat heeft een berglandschap, waar wijngaarden verdeeld zijn op verschillende hoogtes. Zo kan het op hoogtes van 100 tot 700 meter liggen. Doorgaans zijn de wijngaarden aangelegd in terrasvorm tegen de gebergte of op de hellingen zelf. De bodem is van vulkanische oorsprong en heeft daarom een unieke bodem. Deze bodem wordt ook llicorella genoemd en is zeer poreus. Hierdoor kan water er gemakkelijk doorheen lopen. De bodemsoort in Priorat draag bij aan de aromatische druiven met complexe smaken.

De wijnstreek heeft een microklimaat, de omstandigheden anders zijn dan je van het klimaat zou verwachten. Priorat heeft te maken met koude noordenwinden en warme Mistral uit het oosten. De zomers zijn lang en warm, met maximaal 35 °C. Jaarlijks is het gemiddelde temperatuur 15 °C. De winters zijn het tegenovergestelde en kunnen al gauw dalen tot nul. Per jaar valt er zo’n 600 millimeter neerslag en de zon schijnt er 2.600 uur.

Druivensoorten

Er is een grote diversiteit aan druiven in de Priorat wijnstreek. De stevige rode wijnen worden gemaakt met inheemse druivensoorten, zoals de Garnacha en Cariñena. Daarnaast worden Franse druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah ook gebruikt. Ook worden er witte wijnen gemaakt, die gemaakt worden met Chenin Blanc, Macabeo, Garnacha Blanca en Pedro Ximénez.

De wijnbouw

De wijnen uit Priorat zijn meestal minimaal 12 maanden gerijpt op eikenhout. Hier zijn er drie niveaus voor: 

1.Crianza: de wijn wordt 6 maanden gerijpt op eikenhout om vervolgens weer 18 maanden in de fles te rijpen.
2.Reserva: wordt 12 maanden op eikenhout gerijpt en daarna 24 maanden in de fles.
3.Gran Reserva: de wijn wordt 24 maanden gerijpt op eikenhout, gevolgd door 36 maanden rijpen in de fles. 

Zowel Frans als Amerikaans eikenhout wordt gebruikt voor de rijping. De meeste Priorat wijnen zijn gemaakt met zorg, waardoor er geweldige kwaliteitswijnen uit voort komen.

Beschermde oorsprongsbenaming
Priorat is een van de twee Spaanse wijnstreken die de hoogste DOC-status hebben, samen met La Rioja. Deze status houdt in dat de kwaliteitswijnen een beschermde oorsprongsbenaming hebben. La Rioja was de eerste streek die deze status kreeg toegekend in 1991. Wijnen die al tenminste tien jaar een DO-status hebben kunnen wel promoveren naar de DOC-status

Priorat wijnen image 01

GERELATEERDE WIJNEN

  • Bodegas Cal Grau Le Petite Agnès

   Bodegas Cal Grau La Petite Agnès

   15,50 (incl. BTW)
   In winkelwagen

  De Wijnschuur

  Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

  De waardering van dewijnschuur.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 672 reviews.

  Inloggen