Provence bevindt zich in het zuidoosten van Frankrijk, tegen de Middellandse Zee aan. De streek staat vooral bekend om hun rosé wijnen en warme klimaat. Hoewel er wel rode en witte wijnen worden geproduceerd, voeren de rosé wijnen wel echt de boventoon. Rond de 88 procent van de wijnen zijn rosé wijnen.
De wijnstreek Provence is de oudste van Frankrijk. Wijn werd al meer dan 2600 jaar geleden gemaakt. De druivenstokken werden door handelaren vanuit het oosten naar het gebied gebracht. Destijds waren de rode wijnen niet zo rood als de rode wijn die we vandaag kennen. Dit kwam doordat de druiven snel werden geperst en verwerkt tot wijn, wat leidde tot de bleke kleur van de wijn. Deze wijnstreek stond al snel bekend om de roze wijnen, oftewel rosé wijnen. Toen de Romeinen het overnamen nam de populariteit van wijn uit Provence alleen maar toe.
Provence heeft te maken met een mediterraan klimaat met invloed van de zee. De winters zijn zacht en de zomers zijn vrij warm. Door de wind vanuit de zee, kunnen de druiven zo nu en dan afkoelen en worden ze gedroogd na een regenbui. Het klimaat in de Provence wijnstreek zorgt voor gunstige omstandigheden voor de druiven en de wijnen.
De bodem in deze wijnstreek is vaak steenachtig, met een hoog kalksteengehalte. Zulke grondsoorten kunnen warmte opslaan.
Deze wijnstreek kent meerdere druivensoorten, maar de Mourvèdre is de meest voorkomende soort. Dit is een blauwe druif en vormt een belangrijke basis van de rosé wijnen en rode wijnen uit Provence. Vaak wordt Mourvèdre gemengd met Cinsault en Grenache.
Doorgaans zijn de rosé wijnen uit de wijnstreek droog en moeten ze voor minimaal 20 procent bestaan uit Saignée wijn. Deze wijn wordt gemaakt door middel van het gisten van de versgeperste blauwe druiven. Dit geeft een lichtroze kleur aan de wijn.
De rode wijnen uit Provence zijn vol van smaak en aromatisch van karakter. De witte wijnen zijn fruitig en worden vaak gemaakt van Bourboulenc, Viognier, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
De wijnstreek Provence bestaat uit 9 verschillende regio’s: Cassis, Bandol, Bellet, Palette, Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence, Coteaux de Pierrevert, Les Baux de Provence en Coteaux Varoi. De twee grootste zijn Côtes de Provence en Coteaux d’Aix en Provence, waar we ook dieper op in zullen gaan.
Côtes de Provence
Binnen Provence, is Côtes de Provence de grootste regio. Ongeveer 75 procent van de Provence wijnen komt uit deze regio, waarvan 89 procent bestaat uit droge rosé wijnen. Voor deze regio komen de Grenache en Carignan druiven het meest voor.
Coteaux d’Aix en Provence
Na Côtes de Provence, is Coteaux d’Aix en Provence de grootste regio. De helft van de wijnen uit deze regio zijn rode wijnen. De rest bestaat grotendeels uit rosé wijn en maar een klein deel bestaat uit witte wijn. De belangrijkste blauwe druiven in deze regio zijn Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Grenache en Cinsault. Aan de andere kant, zijn de belangrijkste witte druiven Clairette, Grenache Blanc, Chardonnay, Semillon en Sauvignon Blanc.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!