Zo’n 120 kilometer ten noordwesten van Madrid is de wijnstreek Ribera del Duero te vinden. Het gebied voor de wijnbouw bestaat uit 20.000 hectare aan grond. Dit gebied staat bekend om complexe rode wijnen die voornamelijk zijn gemaakt van de Tempranillo druif.
Voordat Ribera del Duero beschermde oorsprongsbenaming DO-status kreeg, werden er al druiven geproduceerd voor grote coöperaties. Deze coöperaties verkochten wijn in grote hoeveelheden. Een aantal lokale wijnproducenten vroegen een DO-status aan voor de Ribera Del Duero wijnen, omdat ze grote plannen hadden voor de wijnstreek. De Ribera del Duero wijnstreek kreeg in 1982 pas een DO-status.
De wijnstreek is een vrij jonge DO-streek en produceert een aantal van de meest gevraagde Spaanse wijnen. Ribera del Duero is na Rioja de grootste producent van Spaanse kwaliteitswijnen.
Ribera del Duero is gelegen tussen twee gebergtes in, in het binnenland van Spanje. De wijngaarden liggen zo’n 750 meter boven zeespiegel, wat ervoor zorgt dat het klimaat erg extreem is. De wijnstreek heeft te maken met koude winters, maar droge en hete zomers. In de winter kan het weleens -18 °C worden, terwijl de zomers kunnen oplopen tot 40 °C. Ook zitten er grote verschillen tussen de temperaturen overdag en in de nacht, waardoor druiven complexe aroma’s ontwikkelen met een behoud van hun zuurgraad.
De wijnstreek Ribera del Duero heeft verschillende bodemsoorten. Je kunt er onder andere kalksteen, veen, klei en mergel vinden. De laatstgenoemde bodemsoort is een zacht soort krijtsteen.
De meest gebruikte druivensoort in Ribera del Duero is Tempranillo. Wel 95 procent van de totale aanplant bestaat uit de Tempranillo druif. Het wordt ook wel tinto fino of tinto país genoemd. De druif is dieprood, intens van smaak, met krachtige aroma’s. In de wijnen van de Tempranillo druif proef je doorgaans kersen, bramen, mokka en truffel. Daarnaast bestaat de andere 5 procent van de aanplant uit Cabernet Sauvignon, Syrah en Malbec. Deze worden vaak verwerkt in blends.
Voor rosé wijnen wordt Garnacha het meest gebruikt en voor witte wijnen is de enige witte druif Albillo. Deze wijnen zijn voornamelijk bedoeld voor lokale consumptie en hebben om deze reden geen kwaliteitslabel.
Wijnen uit Rioja en Ribera del Duero hebben veel overeenkomsten. Hoewel de wijnen zichzelf aanzienlijk onderscheiden door het terroir, produceren beide regio’s wijnen die bedoeld zijn voor lange veroudering met complexe vinificatie procedures. Hierdoor ontstaan er intense en extreme wijnen die afkomstig zijn van voornamelijk kalksteenbodems.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!