Wijnland Italië

Italië is een van de lastigste wijnlanden om te leren kennen. De reden hiervoor? De Italianen gebruiken een ingewikkeld systeem voor de wijnetiketten, vergelijkbaar met die van de Fransen. Daarnaast kent Italië zo’n 350 officiële Italiaanse wijnsoorten. Er gaan zelfs geruchten dat er meer dan 2.000 druivenrassen worden aangeplant in Italië.

Geschiedenis

Met een wijngeschiedenis die meer dan 4.000 jaar teruggaat en een klimaat dat uiterst geschikt is voor de wijnbouw, is Italië een van de meest diverse wijnlanden ter wereld. Tegen de tijd dat de Grieken voor het eerst naar Zuid-Italië kwamen, maakte wijn allang deel uit van het dagelijks leven. Druiven werden zo gemakkelijk verbouwd, dat Italië “het land van de wijn” werd genoemd door de Grieken.

De oorsprong van Italiaanse wijn ligt eigenlijk in de buurt van het huidige Iran, ergens tussen 4.000 – 3.000 voor Christus. De Grieken brachten de kunst van het wijnmaken naar Zuid-Italië en Sicilië, de Etrusken (uit Klein-Azië) gaven het aan Midden-Italië. De Romeinen waren geobsedeerd en verfijnden en verbeterden het Griekse proces. Bereidingstechnieken werden verbeterd, waardoor de opbrengsten toenamen. Dit was belangrijk, want de vraag groeide naarmate de bevolking groeide.

Onze merken

Wijnregio's van Italië

Italië produceert een enorme hoeveelheid tafelwijnen, vermout en kookwijnen. Dat gezegd hebbende, er zijn drie grote streken die tafelwijnen van hoge kwaliteit produceren en dat zijn: Veneto, Piëmonte en Toscane. De lijst van Italiaanse wijnregio’s is gerangschikt volgens het hoogste volume DOC-wijnen. Hierdoor worden de druiven en wijnen verwijderd die zijn geproduceerd voor het maken van azijn, kookwijn en tafelwijn van lage kwaliteit.

Veneto

De wijnregio Veneto kent een lange geschiedenis en biedt een breed scala aan druiven en stijlen, dankzij de microklimaten. Het heeft de Alpen in het noorden, het Gardameer in het westen en de Adriatische Zee is het zuidoosten. Hoewel de regio veel noemenswaardige wijnen produceert, is het het volume van Pinot Grigio en de vraag naar Prosecco die Veneto beroemd hebben gemaakt.

Piëmonte

In het noordwesten van Italië, ligt Piëmonte aan de voet van de westelijke Alpen. Het klimaat wordt beïnvloed door koude bergwinden en de Middellandse Zee. Het creëert de ideale weersomstandigheden voor Nebbiolo, een zwarte druif die de beroemdste wijnen van de regio produceert: Barolo DOCG en Barbaresco DOCG.

Toscane

Toscane ligt centraal langs de Tyrreense Zee aan de westkust. De bekendste rode wijnen, gemaakt van de Sangiovese druif, zijn de DOCG’s Chianti, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino. Veel wijnen voldoen niet aan de traditionele productieregels en worden daarom gelabeld als Toscana IGT. Deze kunnen 100 procent gemaakt zijn van Sangiovese, of met melanges van internationale variëteiten, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz.

Wijn Regio Italië - Veneto - Piemonte - Toscane 01

De Wijnschuur

Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

De waardering van dewijnschuur.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 527 reviews.

Inloggen

0
WINKELMAND
  • No products in the cart.