Wijnland Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, het prachtige buurland van Australië. Een relatief nieuw wijnland en in een korte periode van dertig jaar ontplooid tot een gerenommeerd wijnland. Met als grote favoriet wijnen van 100% Sauvignon Blanc met een stuivend en fris en rijk karakter.

Geschiedenis

De eerste druiven in Nieuw-Zeeland werden in 1819 aangeplant. Dit werd gedaan door de Engelse dominee Samuel Marsden, op het Noordereiland van Kerikeri. De eerste wijngaard werd een eeuw later aangelegd in het zuiden van Kerikeri. De wijnen die hier werden geproduceerd werden vervolgens verkocht aan Engelse soldaten.

De wijnbouw bleef vrij klein tot het midden van de 20e eeuw, omdat er geen export was. Ook dronken de bewoners geen Nieuw-Zeelandse wijn, maar liever bier. Daarnaast hanteerde de regering een alcoholbeleid, waarbij geen alcohol mocht worden verkocht aan consumenten. Pas later in de 20e eeuw kwamen hier versoepelingen in, wat ervoor zorgde dat wijnen in restaurants en supermarkten mochten worden verkocht.

Regio's in Wijnland Nieuw-Zeeland:

Onze merken

Wijnregio's van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is verdeeld in twee delen: het Noordereiland, waar het iets warmer is en een grotere bevolking heeft, en het Zuidereiland, wat een beetje koeler is en de thuisbasis is van enkele van de meest beroemde Nieuw-Zeelandse wijnbouw benamingen. De meeste wijnregio’s zijn te vinden aan de oostkust van de Noorder- en Zuidereilanden.

Marlborough

Waarschijnlijk het meest bekende wijngebied van Nieuw-Zeeland voor de internationale wijnliefhebbers, is Marlborough. Het ligt verscholen in de noordoostelijke hoek van het Zuidereiland en heeft prachtige wijngaarden die omringd zijn door torenhoge bergketens. De regio is met name bekend voor het produceren van fantastische Sauvignon Blancs. Ook is Marlborough verantwoordelijk voor ruim 77 procent van de gehele wijnproductie in Nieuw-Zeeland. De bodemsamenstellingen en het gematigde weer is ideaal voor de productie van concentreerde en consistente rode en witte wijnen.

Nelson

Nelson ligt niet ver van Marlborough en ligt aan de noordkant van het Zuidereiland. De mooie heuvels en beschutte vlaktes bieden gevarieerde wijnstijlen van de Nieuwe Wereld. Hier zul je vooral Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir druiven tegenkomen. Daarnaast worden aromatische druivensoorten zoals Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer in kleinere concentraties geteeld.

Hawke’s Bay

De op een na grootste en oudste wijnregio van Nieuw-Zeeland is Hawke’s Bay. Gezien de centrale ligging aan de oostkust van het Noordereiland, heeft Hawke’s Bay een klimaat en terroir dat uitstekend is voor de productie van een breed scala aan druivensoorten. Hawke’s Bay heeft een vergelijkbaar klimaat met Bordeaux, waardoor hier zelfs rode melanges in Bordeaux-stijl geproduceerd kunnen worden. Naast Sauvignon Blanc, Chardonnay, Shiraz en Pinot Gris, worden Merlot, Malbec en Cabernet Sauvignon ook geteeld.

Wijn Regio Nieuw-zeeland - Marlborough - Nelson - Hawke’s Bay 01

De Wijnschuur

Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

De waardering van dewijnschuur.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 607 reviews.

Inloggen