Oostenrijkse wijnen zijn de laatste jaren een inhaalslag aan het maken na reputatieschade in de jaren ’70. Het land staat met name bekend om de witte wijnen, dit is bijna 65% van de totale wijnproductie. Met name de Grüner Veltliner Oostenrijkse witte wijn druif is erg populair en ideaal om te drinken of om te combineren met eten.
Hoewel Oostenrijk bekend staat als de “Alpenrepubliek”, bieden de diverse klimaten en bodems de ideale omstandigheden om de beste wijnen te produceren. Oostenrijk produceert al eeuwenlang wijn en de eerste vondsten van wijn dateren uit de tijd van de Kelten en Romeinen, rond 700 voor Christus.
De bekende witte wijn “Grüner Veltliner” beslaat 37 procent van de Oostenrijkse wijngaarden en werd in de 10e eeuw al gemaakt. Oostenrijk produceert maar slechts 1 procent van de wereldwijde wijnproductie, maar 30 procent hiervan wordt geëxporteerd. De grootste exportmarkten voor Oostenrijkse wijn zijn Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.
De wijnregio’s van Oostenrijk zijn te verdelen in drie delen: Niederösterreich in het noordoosten langs de rivier de Donau, Burgenland in het oosten en Steiermark in het zuiden. Daarnaast zijn er nog 18 andere wijnregio’s, inclusief Wenen, en het gebied Bergland met vijf wijnregio’s.
Burgenland wordt beïnvloed door het hete continentale Pannonische klimaat, en produceert de meest rijke en prestigieuze rode wijnen in Oostenrijk. Ook worden hier complexe witte wijnen en zoete dessertwijn gemaakt van Welschriesling, Furmint, Neuburger, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay en Traminer.
Niederösterreich is de grootste wijnregio van Oostenrijk voor kwaliteitswijn. In de regio wordt een groot aanbod aan wijnen geproduceerd, variërend van wijnstijlen van lokale druivensoorten, tot onderscheidende stijlen van internationale soorten. Niederösterreich heeft 60 procent van de Oostenrijkse wijngaarden en bestaat uit acht subregio’s:
Eén van de subregio’s van Niederösterreich is Weinviertel. Dit gebied heeft eeuwenlang de Oostenrijkse dorst gelest. Het ligt op dezelfde breedtegraad als de Champagne regio en heeft altijd lichtere, gemakkelijk drinkbare en frisse wijnen gemaakt. Hier worden de meeste basiswijnen voor Oostenrijkse mousserende wijn, of sekt, verbouwd.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!