Portugese wijnen zijn minder bekend, maar zeker de moeite waard om een keer te proberen. Portugal heeft bijna 30 wijnregio’s met ieder een eigen klimaat. Er is hierdoor een grote diversiteit aan Portugese wijnen: voor ieder gerecht een mooie fles.
Hoewel de geschiedenis van Portugese wijn teruggaat tot de Romeinse tijd, ontstond de wijn die we vandaag kennen als Port pas in het begin van de 19e eeuw. Sinds het midden van de 17e eeuw was er al veel vraag naar Portugese tafelwijn, voornamelijk door de Britten. Om deze wijnen stabieler en smakelijker te maken, werden vóór verzending kleine hoeveelheden cognac toegevoegd aan de vaten wijn.
Uiteindelijk begonnen Britse bedrijven in het gebied te investeren en verbeterden ze het proces van het toevoegen van brandewijn tijdens de fermentatie, in plaats van erna. Hierdoor behielden ze de kenmerkende fruitige rode wijnaroma’, die uniek waren voor de Douro-vallei in Portugal. Dit is nu beschermd door UNESCO als werelderfgoed, samen met de wijnregio Pico Island.
Hoewel Portugal een relatief klein land is, geniet het van een enorme hoeveelheid geografische en klimatologische diversiteit. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en deelt een grens van boven naar beneden met Spanje. Ook heeft het meer dan twintig verschillende DOC-wijnregio’s.
De regio Alentejano is vrij vergelijkbaar met Californië, met lage heuvels van tarwe en hete temperaturen. Hier zul je veel moderne wijnhuizen vinden die rode wijnen maken met fruit- en mokkasmaken, en verfijnde tannines. Deze rode wijn Tinto Alentejo wordt doorgaans geblend met Aragonês (Tempranillo), Trincadeira, Castelão, Alfrocheiro en Alicante Bouschet. De witte wijn Branco Alentejo zijn licht, vol, verfrissend en vergelijkbaar met Chardonnay. Ook heb je witte en rode Alentejano wijnen die gemaakt zijn van niet-inheemse druivensoorten, zoals de Viognier en Syrah.
De wijnregio Dão is geïdentificeerd als een plek van kwaliteit. De wijnen hier zijn lichter van stijl dan in Douro, maar zijn zeer goed te verouderen vanwege de ontwikkeling van tannine en zuurgraad. Dit komt doordat de druiven groeien in hooggelegen gebieden met ruige bodems van graniet en leisteen, wat vergelijkbaar is met Douro en Priorat. In Dão heb je de volgende bekende wijnen:
Port is de bekendste en meest gekopieerde wijn uit Portugal en wordt geproduceerd in de Douro-vallei. De heuvels langs de rivier de Douro zijn met de hand bewerkt tot terrasvormige traptreden. Het is zo indrukwekkend dat de hele regio op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Douro regio staat vooral bekend om LBV Port, Tawny Port en Vintage Port wijn. Dit zijn de beste portwijnen en worden gemaakt door “portdruiven” te mengen, waaronder Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca en Tinto Cão. Ook vind je hier de volle rode wijnen Tinto Douro, die tanninerijk zijn, en Douro Branco. Douro Branco is een frisse witte wijn met minimale fruitige smaken, subtiele vuursteentonen en een hoge zuurgraad.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!