De Languedoc wijnstreek ligt in het zuiden van Frankrijk en grenst aan de Middellandse Zee. De streek heeft prachtige gebergtes, heuvels en bossen. Languedoc is een producent van veel verschillende soorten wijn. Een groot gedeelte van de wijnen uit Languedoc zijn gekenmerkt met de classificatie IGP.
Net als in veel Franse wijnstreken, werd de wijnbouw door de Romeinen naar Languedoc gebracht. Na de val van het Romeinse Rijk, raakte de streek zijn bekendheid kwijt. De wijnbouw begon pas weer te bloeien in de 17e eeuw. In de 19e eeuw nam de vraag naar Languedoc wijn toe door industrialisatie. Toen werd het ook het grootste wijngebied ter wereld, echter draaide het meer om kwantiteit dan kwaliteit. Pas in de 20e eeuw kwam kwaliteit centraal te staan.
Later in de eeuw werd Vin de Pays d’Oc gecreëerd door een aantal wijnboeren. Dit is een Franse kwaliteitsaanduiding van wijn en is net een rang lager dan de Appellation d’Origine Protégée (AOP) classificatie. Na het jaar 2000 veranderde het naar de beschermde geografische aanduiding Indication Géographique Protégée (IGP). Dit is bedoeld om bepaalde streekproducten te beschermen tegen namaak.
Languedoc heeft meer dan 200.000 hectare aan wijngaarden en is hiermee ook één van de grootste wijnstreken ter wereld. Het heeft een mediterraan klimaat, met veel zon en wind vanuit de zee. Deze wind zorgt voor verkoeling op warme dagen. De meeste wijngaarden in Languedoc liggen in het kustgebied. Door wind vanuit de Middellandse Zee kunnen de aroma’s van de druiven goed ontwikkelen en worden ze gekoeld door de wind.
De bodem in Languedoc verschilt enorm en is verdeeld over de streek. Klei, leisteen en zandsteen zijn de grondsoorten die hier te vinden zijn.
In de Languedoc wijnstreek worden zowel rode wijnen als witte wijnen gemaakt. Deze streek levert de meeste IGP-wijnen in Frankrijk. Vanwege de verbeterde kwaliteit stijgen steeds meer IGP-wijnen naar de AOP-status.
Doordat de streek zo groot is, zijn er diverse druivensoorten die worden gekweekt. Veel bekende druivensoorten worden hier gekweekt, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor witte wijn komen de volgende druiven veel voor: Grenache Blanc, Macabeu Blanc, Clairette, Mauzac, Muscat à Petit Grains Blancs, Piquepoul Blanc en Rolle. Voor rode wijn komen de druiven Syrah, Macabeu, Grenache, Mourvèdre Carignan en Cinsault veel voor.
Er zijn ontzettend veel appellations voor de Languedoc wijnen. Zo heb je onder andere de Franse appellation Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) en de regionale aanduiding Vin de Pays d’Oc.
Appellation d’Origine Contrôlée
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) is de meest bekende keurmerk van wijnen in Frankrijk. Het bewaakt de echtheid van de wijn en garandeert de reputatie en kwaliteit van de wijnboeren. Dit wordt allemaal gecontroleerd door het Institut National des Appellations d ‘Origine (INAO). Er wordt gekeken naar de maximum opbrengst per hectare, de herkomst van de druif en het minimum alcoholgehalte. Sinds 2011 bestaat de AOC appellation officieel niet meer, maar het wordt in de praktijk nog door veel Fransen gebruikt.
Appellation d’Origine Protégé
Appellation d’Origine Protégée (AOP) is een keurmerk gemaakt door de Europese Raad. De AOP heeft de AOC vervangen en is het hogere kwaliteitslabel. Het doel ervan is om de streekproducten te beschermen tegen namaak. Ook dit wordt gecontroleerd door het INAO. Er wordt hier gekeken naar de maximum opbrengst per hectare, de herkomst van de druif, bemesting en het minimum alcoholgehalte.
Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel kwaliteitskeurmerk en omvat de Languedoc-Roussillon regio. Het vertegenwoordigt meerdere bedrijven, wijnmakers en coöperaties.
Vin de Table
Vin de Table is het laagste keurmerk voor Franse wijnen. Het is niet toegestaan om het jaartal of de wijnsoort te vermelden op het etiket. Vroeger werden veel Vin de Table wijnen geproduceerd in Languedoc, maar tegenwoordig is kwaliteit veel belangrijker geworden.
Vin de Pays
Vin de Pays is een oude naamsaanduiding voor wijn in Frankrijk. Dit keurmerk gaat om wijnen die van één druivensoort zijn gemaakt en in één van de specifieke gebieden groeiden. Het doel van dit keurmerk was om de wijnen zonder het AOC keurmerk, toch nog een keurmerk te geven. Echter is het in 2000 afgeschaft en vervangen door IGP.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!