Alles over champagne

Nu het einde van het jaar er aan zit te komen begint bij iedereen de Champagne craving toe te nemen. In deze blog gaan we kijken naar Champagne. De drank die wereldwijd geassocieerd wordt met luxe, feest en genieten. Over dit magische sap is zoveel te schrijven dat we de echte diepgang voor later bewaren. Voor nu de basis: de oorsprong, hoe wordt Champagne gemaakt, wat eet ik erbij en welke alternatieven zijn er? 

Champagne sinds de 17e eeuw.

Het roemrijke verhaal van Champagne begint bij de Engelse wetenschapper Christopher Merrit. In 1662 ontdekte hij dat elke wijn bruisend gemaakt kan worden door er suiker bij te doen. Deze tweede gisting op fles zorgde voor de bubbels, maar ook voor problemen. De druk was moeilijk te controleren waardoor een groot deel van de flessen explodeerde. Niemand kreeg het proces onder controle behalve..Dom Pérignon! Deze keldermeester had in de abdij van Hautvillers al talloze verbeteringen voor het productieproces uitgevonden en ontdekt dat er witte wijn gemaakt kan worden van blauwe druiven. Ook was hij uiteindelijk de eerste die de druk in de fles kon verlagen én de kurk tegenhield met ijzerdraad: een cruciale stap in de geschiedenis van de Champagne!
Veel van de technieken van Dom Pérignon (waaronder ook het blenden van verschillende druiven) zijn de basis voor wat uiteindelijk de wettelijke benaming “Méthode Traditionelle” kreeg. 

Hoe wordt Champagne gemaakt?

De druif en het sap.
Zoals alle wijn begint het verhaal bij de druiven. In Champagne gaat het om Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druiven worden geoogst, geperst en gefilterd. Het sap van de druiven gaat apart van elkaar in een RVS tank of in een eikenhouten vat en is klaar voor de eerste vergisting. Tijdens deze vergisting zetten gistcellen suiker om in alcohol. Na deze eerst gisting komt de eerste verassing van Champagne: blenden!

Het blenden.
Het mixen van sap van witte en blauwe druiven, afkomstig van verschillende wijngaarden én zelfs van verschillende jaargangen. Wanneer je non-vintage op je fles Champagne ziet staan (of simpelweg geen jaargang kan ontdekken) is er geblend met meerdere jaargangen!
Meestal bestaat de blend uit Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ook maakt men Champagne van 100% Chardonnay (Blanc de Blancs) of van Pinot Noir en/of Pinot Meunier (Blanc de Noir). Daarnaast zien we ook Rosé Champagnes waarbij de schil van de Pinot Noir of Pinot Meunier kort in contact is geweest met het sap om het de mooie roze kleur te geven.
De grote uitdaging van Champagne is om een constante kwaliteit neer te zetten. Het blenden is hierin de belangrijkste stap! Na veel proeven en blenden wordt de fles gebotteld en afgesloten met een kroonkurk.

Tweede vergisting.
Voor het afsluiten met de kroonkurk wordt er een een mix van in wijn opgeloste suiker en gist toegevoegd aan de fles: Liquer de Tirage. Deze mix zorgt voor de tweede vergisting waarbij het koolzuurgas niet kan ontsnappen wat de bubbel geeft!

Rijping ‘Sur Lie’.
Wanneer het grootste deel van de suikers is opgegeten, sterven de gistcellen. Deze zinken naar de zijkant van de fles. Deze dode gistcellen kunnen wijn aroma’s van noten, toast en brood meegeven. Iets wat we in Champagne graag terug proeven. Hoe langer de rijping op fles, hoe duidelijker deze tonen aanwezig zullen zijn. Uiteindelijk moet het gistbezinksel de fles uit. Dit gebeurt door langzaam de flessen in een rek te draaien totdat deze van horizontaal naar bijna verticaal zijn gedraaid en het bezinksel onder de kroonkurk zit. De hals wordt nu bevroren en geopend waardoor de gistcellen de fles uitvliegen.

Liqour d’Expédition.
Voor de Champagne klaar is wordt er nog een laatste toevoeging gedaan van wijn en suiker: Liqour d’Expédition. Zo wordt de zoetheid van de Champagne bepaald. Hoe zoet de Champagne is vind je terug op de fles. De meest voorkomende soorten zijn:
– Extra Brut: minder dan 6 gram suiker.
– Brut: tussen de 6 en 15 gram.
– Demi-Sec tussen de 32 en 50 gram suiker

Na het toevoegen van de Liqour d’Expédition komt de kurk in de fles en afgesloten met het ijzerdraadje zoals we geleerd hebben van Dom Pérignon!

Wijn&Spijs

Met zoveel verschillende soorten Champagne zijn er ook veel verschillende combinaties te bedenken.
Bij een frissere stijl Champagne (bijvoorbeeld Blanc de Blancs of een frisse Brut) kan je denken aan oesters, kaviaar en lichte visgerechten. Een Brut met wat meer power kan mooi bij gerechten met witte truffel en gerookte zalm. Denk bij een rosé Champagne aan eendenborst, spicy gerechten en stevige vis.
Uiteindelijk is elke Champagne natuurlijk het heerlijk om mee te proosten en feest te vieren!

De Champagnes van De Wijnschuur

    • Veuve Clicquot Champagne Brut

      Veuve Clicquot Champagne Brut

      55,95 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Jacquesson Champagne Extra Brut

      Jacquesson Champagne Extra Brut Cuvée No 743

      67,95 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Ruinart Champagne Brut

      Ruinart Champagne Brut

      61,00 (incl. BTW)
      In winkelwagen
    • Soutiran Champagne Grand Cru Signature

      Soutiran Champagne Grand Cru Signature

      38,95 (incl. BTW)
      In winkelwagen

    Alternatieven

    Champagne is lekker, maar valt in een prijscategorie die je misschien niet elke dag open wilt trekken. Daarom een klein rijtje met andere mousserende wijnen waarvan de bankrekening iets minder snel omlaag gaat!

    Crémant
    Ook op de fles vergist, veel smaak en lengte, maar dan niet in de Champagne gemaakt. De Crémant wordt veel in de Loire regio gemaakt, maar ook in de Elzas. Bekijk hier bijvoorbeeld onze Fernand Engel Cremant d’ Alsace! Fijne bubbel, droog en vol van citrusfruit..heerlijk!

    Cava
    De Spaanse bubbel wordt ook regelmatig op “Méthode Champenoise” gemaakt! Vaak van de inheemse druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada gemaakt wat smaak- en karaktervolle mousserende wijnen geeft! Check hier bijvoorbeeld onze Girot Ribot Gran Reserve Millesime. De 36 maanden rijping op fles en eigen ‘lies’ geven de kenmerkende tonen van toast en noten die prachtig samengaan met smaken van rijp fruit en citrus!

    Prosecco
    De vriendelijke en frisse mousserende wijn uit de Veneto regio kennen we ondertussen allemaal! Als het wat frisser en lichter mag dan is een Prosecco een prima bubbel alternatief! De Glera druif speelt de hoofdrol en geeft tonen van witte perzik, citrus en peer. Onze Domus Picta Superiore Prosecco’s komen uit het beste stukje Veneto: Valdobbiadene en zijn met grote voorsprong de favoriet bij onze vaste klanten! Bekijk de Domus Picta Prosecco’s hier!

    Crémant, Cava & Prosecco van De Wijnschuur

      • Macon Mancey Cremant de Bourgogn

        Macon Mancey Cremant de Bourgogne Brut Blancs de Blancs

        16,95 (incl. BTW)
        In winkelwagen
      • Aanbieding!
        Domaine Fernand Engel Cremant

        Domaine Fernand Engel Cremant d’Alsace Chardonnay

        12,95 (incl. BTW)
        In winkelwagen
      • Domus-Picta Prosecco Superiore Extra Dry

        Domus-Picta Prosecco Superiore Extra Dry

        12,75 (incl. BTW)
        In winkelwagen
      • Domus-Picta Prosecco Superiore Brut

        Domus-Picta Prosecco Superiore Brut

        12,75 (incl. BTW)
        In winkelwagen
      • Domus-Picta Vino Spumante Rosé Extra Dry

        Domus-Picta Prosecco Rosé Extra Dry

        12,75 (incl. BTW)
        In winkelwagen
      • Giró Ribot Cava Mare

        17,50 (incl. BTW)
        In winkelwagen