In de hak van de laars van Italië vinden we Puglia! Een van de regio’s van Italië die de afgelopen jaren ontzettend gestegen is in populariteit. Met name de Primitivo is wereldwijd een favoriet geworden. De regio met grote diversiteit in landschappen staat garant voor smaakvolle wijnen met over het algemeen een prima prijs/kwaliteit verhouding!
Puglia is nog niet lang zo bekend en succesvol als het nu is. Tot 1990 werden de druiven uit het arme zuiden van Italië vervoerd naar het rijke noorden om daar kleur en body toe te voegen aan dunne wijnen van lage kwaliteit. Met de opkomst van de “Nieuwe-Wereld” begon men ander tegen wijnregio’s met warme klimaten aan te kijken en begon de ontwikkeling van Puglia zoals we het nu kennen. Langzaam werd de regio bekender en kregen ze in de hak van de laars ook DOC en DOCG subregio’s. Tegenwoordig is Puglia met haar Primitivo’s en Negroamaro’s niet meer weg te denken uit de wijnwereld.
Het klimaat is absoluut mediterraan te noemen. De droge hitte samen met de vruchtbare grond maakt Puglia perfect voor de wijnbouw. Daarnaast wordt ongeveer de helft van de olijfolieproductie uit Italië hier geproduceerd. De zeebries komt van meerdere kanten en verzorgt wat hoognodige afkoeling in de wijngaarden.
De Primitivo is verreweg de bekendste druif uit Puglia. Flinke jammige, zwoele wijnen met rijpe aroma’s van pruimen, kersen en zoete kruiden. De hitte geeft de wijnen een relatief hoog alcoholgehalte. Negroamaro is de andere blauwe druif die we veel zien in Puglia. Dit ras geeft wat hogere taninnes en zuren aan wijnen en wordt ook wel gebruikt om rosé van te maken. Witte wijnen worden vooral gemaakt van Trebbiano, Chardonnay en Fiano druiven.
De regio heeft te maken met veel zonuren en daardoor flinke hitte. De beste subregio’s van Puglia liggen onderin de laars en worden het meest beïnvloed door de verkoelende zeewind. Om dik effect te vergroten worden wijngaarden vaak zo aangeplant dat deze zeewind er het best door kan waaien. Als we het over vinificatie hebben is Puglia nog erg verdeelt. Een groot deel van de wijnen ondergaat een snelle fermentatie en verlaat de regio in grote tankwagens voor de supermarkt wijnen. Steeds meer zien we serieuzere wijnen die met zorg gevinifieerd worden en lang rijpen op Frans of Amerikaans eikenhout.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!