De wat moeilijk te cultiveren Viognier druif is waarschijnlijk een van de weinige eeuwenoude druivenrassen die nog steeds volop aangeplant wordt. Met een relatief hoog alcoholgehalte, maar ook ontzettend veel smaak en geur is het de favoriet van de witte Rhône druiven. Chardonnay fan? Dan is de Viognier ook zeker interessant.
Meer weten over deze druif? Ontdek de Viognier druif bij De Wijnschuur!
Veel weten we niet over de oorsprong van de Viognier druif. Wel wordt ze gezien als een van de weinig eeuwenoude druiven die nu nog steeds aangeplant wordt. Een van de meest aangenomen theorieën is dat de druif van origine uit Dalmatië komt (nu Kroatië). En dat de Romeinse keizer Probus de druif meegenomen heeft op een schip door de Rhône rivier tot ze overvallen werden vlakbij Condrieu, waar nu nog steeds de meest beroemde wijnen worden gemaakt van 100% Viognier.
In de jaren ’60 is de Viognier bijna uitgestorven geweest, maar door een aantal wijnboeren in leven gehouden. Tegenwoordig is de druif ontzettend populair en vrijwel overal ter wereld terug te vinden.
Uit DNA onderzoek blijkt de Viognier familie te zijn van zowel de Syrah (ook een van de echte Rhône druiven) en ook van de Italiaanse Nebbiolo, de ster van de Piëmonte in de geweldige Barolo wijnen!
De Viognier is een moeilijke druif in de wijngaarden. Ze hebben een dikke schil en dus veel zon nodig om goed rijp te worden, maar bij teveel zon worden de wijn te vol en alcoholisch. Ook is het een ras wat niet makkelijk van nature een betrouwbare, gezonde oogst oplevert. Met moderne technieken lukt het gelukkig beter om succesvol met de Viognier te werken.
Qua vinificatie technieken is de Viognier niet te kieskeurig. De aroma’s en hoge suikers maken de wijn geschikt voor rijpen op eiken vaten, maar in koelere klimaten (of jaren) zijn de suikergehaltes minder hoog en is vergisting en rijping op RVS ook een optie. Daarnaast maakt men regelmatig geconcentreerde dessertwijnen van de Viognier.
In de Rhône en Languedoc regio zien we regelmatig blends met andere druiven als Roussanne, Marsanne, Grenache Blanc en/of Chardonnay.
De Viognier staat bekend om haar volle fruit aroma’s van perzik, abrikoos en mandarijn. Daarnaast zijn bloemige geuren heel typerend en komen kruidige tonen ook vaak voor. Het relatief hoge alcohol percentage zorgt voor een rond en vol karakter en als de wijn gerijpt is op eikenhout, komen er tonen van vanille, kreupelhout en eiken naar voren.
De bekendste Viognier komt uit de Rhône regio in het zuiden van Frankrijk. De grootste naam is Condrieu. Deze 100% Viognier heeft al sinds 1940 een AOC keurmerk.
Daarnaast zien we Viognier veel terug in Rhone blends met andere, voor de regio, typische druivenrassen.
Verder heeft de Viognier zich in de afgelopen decennia flink verspreid en vinden we de druif vooral in grote mate terug in Verenigde Staten en Australië.
Wijn Spijs
Een variatie op de welbekende klassieker Canard de l’orange. Als voorgerecht of hoofdgerecht te serveren.
Lees meerWijn Spijs
Het witte goud op klassieke wijze is altijd genieten. Schenk de perfecte wijn erbij en het feest is compleet! Klassieke wijnpairing is natuurlijk Pinot Blanc, maar strakke Pinot Grigio of zelfs Riesling is ook geweldig!
Lees meerWijn Spijs
Dit aardse herfst/wintergerecht van Nigel Slater is inzetbaar als vegetarisch hoofd- voor- óf bijgerecht.
Lees meerSinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!