Wijnland Argentinië

Er zijn steeds meer kwaliteitswijnen die afkomstig zijn uit Argentinië. Het hele land heeft ruim 200.000 hectare aan wijngaarden, waar meer dan 15 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd. Hiermee zijn ze ook de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika en staan ze internationaal in de top vijf!

Geschiedenis van Argentijnse wijnen

De eerste druivenstokken zijn waarschijnlijk ergens begin de 16e eeuw door de Spaanse missionarissen Argentinië binnen gebracht. Door het warme en droge klimaat werd er al snel veel wijn geproduceerd, maar de kwaliteit liet nog te wensen over.

Hier kwam verandering in nadat de Phylloxera luis gigantische delen van de Europese wijngaarden vernielden in de 19e eeuw. Veel wijnmakers uit Europa vonden in Argentinië de perfecte locatie om Phylloxera vrij wijnen te verbouwen en namen ook nieuwe wijnranken mee. Tijdens deze migratie van wijnmakers en ranken werd de Malbec geïntroduceerd. Deze van origine Franse druif is tegenwoordig dé druif van Argentinië en wordt met name in Mendoza veel aangeplant. In de 20e eeuw is de kwaliteit van Argentijnse wijn alsmaar gestegen en we vinden er nu een aantal van de beste wijnen ter wereld!

 

Regio's in Wijnland Argentinië:

H2

1

H3

1

H3

1

Wijnregio's van Argentinië

Verreweg de grootste wijnregio in Argentinië is Mendoza. Deze streek speelt een grote rol in de wijnproductie van het land. Bovendien maakt de regio driekwart van de Argentijnse wijngaarden uit.

Mendoza, de grootste wijnregio van Argentinië

De wijnregio Mendoza wordt beschouwd als het belangrijkste wijngebied van Argentinië en heeft deze reputatie opgebouwd, omdat het bijna tweederde van de gehele wijnproductie in Argentinië uitmaakt. Het is gelegen in de oostelijke uitlopers van het Andesgebergte, met uitzicht op de indrukwekkende berg Aconcagua.

De wijngaarden van Mendoza zijn geplant op enkele van de hoogste hoogten ter wereld. Sommige zitten zelfs op een kilometer boven de zeespiegel. De grootste meerderheid van de wijnbouwers bevindt zich in Mendoza. Hierdoor wordt Mendoza beschouwd als het hart van de Argentijnse wijnindustrie.

De subregio’s van Mendoza

De subregio’s van Mendoza zijn Maipu, Luján de Cuyo, Uco Valley, San Rafael en East Mendoza (oftewel San Martin). Maipu ligt dichtbij de stad Mendoza en heeft het warmste klimaat. De wijnen uit Maipu hebben een volle body met een hoog alcoholgehalte, fruitige smaken en krachtige tannines.

Druiven van Argentijnse wijnen

In Luján de Cuyo zijn de meest bekende druivensoorten Malbec en Cabernet Franc, waar de meest intens gearomatiseerde rode wijnen van worden geproduceerd. Ook de subregio Uco Valley is noemenswaardig. Hier vind je de mooiste uitzichten over Mendoza en een aantal van de beste kwaliteitswijnen van het gebied. Uco Valley staat vol met blauwe meren en aflopende wijngaarden, waardoor het de ideale bestemming is voor wijntoerisme.

Wijn Regio Mendoza Argentina 02

De Wijnschuur

Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

De waardering van dewijnschuur.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 349 reviews.
0
WINKELMAND
  • No products in the cart.