Wijnland Argentinië

Er zijn steeds meer kwaliteitswijnen die afkomstig zijn uit Argentinië. Het hele land heeft ruim 200.000 hectare aan wijngaarden, waar meer dan 15 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd. Hiermee zijn ze ook de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika en staan ze internationaal in de top vijf!

Geschiedenis van Argentijnse wijnen

Er zijn diverse manieren waarop de druiven naar Argentinië werden gebracht. Het verhaal dat rondging was dat het in de 16e eeuw begon toen Spaanse missionarissen wijnstokken vanuit Spanje naar het land brachten. Echter werden niet alle wijnstokken aan in Argentinië. Sommige kwamen in Chili, Peru en de Verenigde Staten terecht. Toch waren er een aantal wijnliefhebbers die ervoor hadden gezorgd dat ze Argentinië binnenkwamen.

De Argentijnse wijn werd toen in grote hoeveelheden geproduceerd, maar de kwaliteit was niet geweldig. Verbazingwekkend genoeg kwam hier verandering in door hun buurland Chili. Zij waren enorm geslaagd in de wijnbereiding, omdat ze nauw samenwerkten met wijnmakers in de Verenigde Staten. Deze wijnen waren exporteerbaar, omdat ze voldeden aan de smaak van de Engelse en Amerikaanse markten voldeden. Dit was voornamelijk de Malbec.

Regio's in Wijnland Argentinië:

H2

1

H3

1

H3

1

Wijnregio's van Argentinië

Verreweg de grootste wijnregio in Argentinië is Mendoza. Deze streek speelt een grote rol in de wijnproductie van het land. Bovendien maakt de regio driekwart van de Argentijnse wijngaarden uit.

Mendoza, de grootste wijnregio van Argentinië

De wijnregio Mendoza wordt beschouwd als het belangrijkste wijngebied van Argentinië en heeft deze reputatie opgebouwd, omdat het bijna tweederde van de gehele wijnproductie in Argentinië uitmaakt. Het is gelegen in de oostelijke uitlopers van het Andesgebergte, met uitzicht op de indrukwekkende berg Aconcagua.

De wijngaarden van Mendoza zijn geplant op enkele van de hoogste hoogten ter wereld. Sommige zitten zelfs op een kilometer boven de zeespiegel. De grootste meerderheid van de wijnbouwers bevindt zich in Mendoza. Hierdoor wordt Mendoza beschouwd als het hart van de Argentijnse wijnindustrie.

De subregio’s van Mendoza

De subregio’s van Mendoza zijn Maipu, Luján de Cuyo, Uco Valley, San Rafael en East Mendoza (oftewel San Martin). Maipu ligt dichtbij de stad Mendoza en heeft het warmste klimaat. De wijnen uit Maipu hebben een volle body met een hoog alcoholgehalte, fruitige smaken en krachtige tannines.

Druiven van Argentijnse wijnen

In Luján de Cuyo zijn de meest bekende druivensoorten Malbec en Cabernet Franc, waar de meest intens gearomatiseerde rode wijnen van worden geproduceerd. Ook de subregio Uco Valley is noemenswaardig. Hier vind je de mooiste uitzichten over Mendoza en een aantal van de beste kwaliteitswijnen van het gebied. Uco Valley staat vol met blauwe meren en aflopende wijngaarden, waardoor het de ideale bestemming is voor wijntoerisme.

Wijn Regio Mendoza Argentina 02

De Wijnschuur

Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

Welkom op DeWijnschuur.nl!
Vanaf 2 november kunt u hier een groot deel van ons brede assortiment makkelijk en snel bestellen. Dit kan nu nog op:

0
WINKELMAND
  • No products in the cart.