La Mancha is ongetwijfeld de grootste wijnstreek van Spanje en beschikt over ruim 160.000 hectare aan oppervlakte. Zo’n 50 procent van de geproduceerde wijnen komen uit deze streek. De meeste wijnen uit La Mancha hebben een simpele, maar rijke smaak en zijn ook nog eens voordelig geprijsd. Deze streek heeft te maken met een warm klimaat, waardoor er veel gebruik wordt gemaakt van diverse technologieën voor de groei van de druiven.
Honderden jaren geleden was La Mancha bijna een niemandsland tussen de christenen en de Arabieren. Pas vanaf de dertiende eeuw begon de wijnbouw met de aanplant van druivenstokken. Wijn uit La Mancha bestond voornamelijk uit de kwantitatieve productie van witte Airén druiven, wat basiswijn voor de brandy industrie (Jérez) en witte tafelwijnen leverde. Eind jaren ‘70 van de twintigste eeuw werd de druivensoort pas kwalitatief en interessant.
Grote bedrijven kochten land in de wijnstreek en investeerden in nieuwe vinificatie technologieën, teelttechnieken en kwaliteitsdruiven. Hierdoor ontstond er een revolutie in de wijnindustrie. Ook waren er veel kleine traditionele bodega’s die coöperaties vormden. De infrastructuur en het moderniseringsproces blijft zich nog steeds ontwikkelen.
La Mancha ligt middenin Spanje, waardoor er een continentaal klimaat heerst. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 40°C en in de winter is het doorgaans koud. Hierdoor heeft het gebied te maken met een heldere en droge lucht. Dit heeft wel onweer en hagel als gevolg in de winter, met zo’n 300 tot 400 millimeter neerslag per jaar. De bodem in La Mancha bestaat uit roodbruin zand en bevat veel kalksteen met hier en daar kalk.
De nieuwe Spaanse wetgeving die sinds 1996 geldt beveelt de volgende witte druiven aan: Airén, Pardilla en Macabeo. Voor blauwe druiven zijn dat Cencibel, Moravia, Garnacha, Cabernet Sauvignon en Merlot. De druivensoort Airén heeft zich het beste aangepast aan de omgeving. De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hogere liggingen, maar het kan ook goed tegen warme klimaten. Een koeler klimaat leidt tot veel zuur, aroma’s en elegantie, terwijl een warmer klimaat zorgt voor hoge suikergehaltes en een dikke schil. Dit geeft ook een intense kleur aan de wijn.
La Mancha is de grootste beschermde oorsprongsbenaming (D.O., Denominación de Origen) van Spanje. In 1976 werd deze oorsprongsbenaming officieel toegekend aan La Mancha.
La Mancha
De wijnbouwers uit La Mancha zijn constant aan het innoveren. De mogelijkheden zijn hier helaas beperkt door het warme klimaat, maar door innovatie ontstonden er meer mogelijkheden. Zo werden andere manieren om druivenstokken te leiden geïntroduceerd, evenals het gecontroleerd bewateren van wijngaarden. Door deze ontwikkelingen konden er meer internationale druivensoorten worden aangeplant in La Mancha.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!