Droog en fris uit Italië, aromatisch en tropisch uit Elzas of mineralig uit Duitsland. De Pinot Grigio / Pinot Gris / Grauburgunder weet in verschillende gedaantes onze harten te veroveren. Deze grijs-roze druif afkomstig uit de Bourgogne wordt tegenwoordig in én buiten Europa ruim aangeplant. Ontdek deze veelzijdige druif bij De Wijnschuur!
De Pinot Grigio is, net als de Pinot Blanc druif, een mutatie van de Pinot Noir en komt oorspronkelijk uit de Bourgogne regio in Frankrijk (daar Pinot Gris genoemd). Teksten over de druif zijn teruggevonden in Romeinse geschriften bijna 200 jaar voor Christus. Hiermee is de Pinot Grigio/Gris een van de oudste nog bestaande druivenrassen.
Vanuit Bourgogne verspreidde de druif zich langzaam over Oost-Europa. In de 1375 kwam de druif pas aan in Italië waar hij aangeplant werd door de Cisterciënzer monniken. Het duurde nog tot de jaren ’60 van de twintigste eeuw voordat de Santa Margherita wijnmakers de droge stijl Pinot Grigio maakte die nu zo beroemd en geliefd is over de hele wereld. Tegenwoordig zijn de Pinot Grigio wijnen een van de belangrijkste export-wijnen van Italië en wordt er steeds meer van de druif aangeplant in de noordelijke Veneto regio. In de Bourgogne is de Pinot Gris ondertussen bijna helemaal verdrongen door de Chardonnay, maar in de Elzas speelt de druif nog een grote rol. Daar is het een van de ‘edele druiven’ en wordt in Grand Cru wijnen gebruikt. Ook zien we de druif terug in Duitsland (Grauburgunder), Kroatië, Oostenrijk en de Verenigde Staten.
De Pinot Grigio/ Gris doet het goed in relatief koele klimaten. De druiven hebben een opvallende grijs-paarse kleur (Grigio en Gris betekenen beide ‘grijs’) en groeien in kleine trossen.
De druif rijpt redelijk snel, maar wordt in veel verschillende stadia van rijpheid geplukt.
De Italiaanse Pinot Grigio wijnen groeien in een vrij koel klimaat en worden relatief vroeg geplukt voordat het suikergehalte te hoog wordt voor de frisse en mineralige stijl. Vergisting en rijping is bijna altijd op RVS vaten. Een aantal wijnmakers kiezen voor een vollere stijl Pinot Grigio waarbij het sap op eiken vaten rijpt. Bij de Pinot Grigio ‘Blush’ variant blijft het sap na de persing even in contact met de paarse schil waardoor de wijn een roze ‘blush’ krijgt.
De Elzas geeft een hele andere vorm van de Pinot Gris. Beschermd door de Vogezen bergketen is dit een van de regio’s van Frankrijk waar de minste regen valt. De Pinot Gris druiven groeien hier in een zonnig, warm en droog klimaat tegen de hoge, steile hellingen. Dit alles zorgt ervoor dat de druiven in een lange periode perfect tot rijping kunnen komen. Daarnaast zorgen de vele verschillende bodemsoorten voor interessante ‘terroirwijnen’. De druiven worden hier relatief laat geplukt en ondergaan vaak na de persing een rijping op grote, oude vaten. De invloed van hout is minimaal door de grote en de leeftijd van de vaten, maar zorgt wel voor een langzame oxidatie van de wijn. Er wordt in de Elzas ook veel dessertwijn gemaakt van de Pinot Gris. Dit zijn meestal ‘edelrot’ of ‘Botrytis’ wijnen waarbij een, in dit geval, gewenste schimmel zorgt voor geconcentreerde, volzoete wijnen.
De Duitse variant is de Grauburgunder en doet het erg goed op de löss en kalkstenenbodems. De druif wordt in verschillende stadia van rijpheid geplukt wat zorgt voor verschillende stijlen: van mineralig en droog, naar halfzoete Spätlese tot met de volzoete wijnen met ‘edelrot’ of ‘Botrytis’. Rijping zien we op RVS, in grote oudere vaten en op kleinere barrique.
De smaken zijn sterk afhankelijk van de stijl en herkomst. Over het algemeen is;
– de Italiaanse Pinot Grigio droog met frisse zuurtjes en aroma’s van appel, perzik en citrusfruit.
– de Elzasser Pinot Gris aromatisch, kruidig en heeft meer tropische aroma’s met soms wat florale tonen (geweldig culinair inzetbaar!)
– de Duitse Grauburgunder vaak droog met rijpe appel, citrusfruit en mineralig leisteen. Soms dus ook met wat zoetere fruit tonen in de Kabinett en Spätlese vorm.
Wereldberoemd door zowel de Italiaanse variant, de Grand Cru wijnen uit de Elzas en de Duitse Grauburgunder. Ondertussen wereldwijd aan een opmars bezig met vooral een explosieve aanplanting in de Verenigde Staten.
Wijn Spijs
Een heerlijk licht gerechtje gebaseerd op een gerecht van chef Paul Welburn uit Engeland.
Lees meerWijn Spijs
Een variatie op de welbekende klassieker Canard de l’orange. Als voorgerecht of hoofdgerecht te serveren.
Lees meerWijn Spijs
Het witte goud op klassieke wijze is altijd genieten. Schenk de perfecte wijn erbij en het feest is compleet! Klassieke wijnpairing is natuurlijk Pinot Blanc, maar strakke Pinot Grigio of zelfs Riesling is ook geweldig!
Lees meerSinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!