Deze prachtige wijnregio is onderdeel van Toscane, maar verdient het zeker om los behandelt te worden! De regio is thuisbasis van de koningswijn Brunello di Montalcino, Super Tuscan wijnen en natuurlijk de Chianti, Chianti Classico en de Chianti Riserva! Sangiovese is de druif die we hier het meeste tegenkomen, maar er wordt ook hier en daar wat geëxperimenteerd met internationale druivenrassen. Een geweldige regio met een rijke geschiedenis!
Een van de Italiaanse regio’s met de langste geschiedenis! De eerste records van Chianti wijnen komen uit de 13e eeuw waaruit blijkt dat de eerste Chianti wijnen waarschijnlijk wit waren. Florence was in deze tijd een van de rijkste steden van Europa en er werd veel in de wijnindustrie geïnvesteerd. In 1716 werd het Chianti gebied formeel afgebakend door de groothertog van Toscane. Hiermee is Chianti het eerste gebied ter wereld dat officieel vastgesteld was! We spoelen door naar 1970 waar de Super Tuscan wijnen begonnen op te komen. Met het gebruik van internationale druivenrassen mochten de wijnen de officiële Chianti termen niet meer dragen, maar werden toch gretig ontvangen door de wijnwereld. Vanaf 1984 verschenen er verschillende classificaties in de Chianti regio. Chianti DOC, Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG zijn in de jaren afgegeven en dit zullen niet de laatste zijn.
Chianti heeft lange, hete zomers en koude winters. Ook in zomertijd is het niet ongebruikelijk om overdag een zeer hoge temperatuur te hebben waarna het s’avonds weer bitter koud is. Deze grote schommelingen hebben een positief effect op de kwaliteit. De druiven krijgen genoeg warmte en energie, maar hebben ook een kans om af te koelen.
Veruit de meest aangeplante druif is de Sangiovese. Deze druif geeft over het algemeen aroma’s van kersen, oregano en koffie met een hoge zuurgraad en aanwezige tannines. Veel Chianti wijnen worden aangevuld met een klein percentage Canaiolo of inernationale rassen als Cabernet Sauvignon, Syrah of Merlot. In de Super Tuscan wijnen zie je een hoger percentage van deze internationale rassen en speelt de Sangiovese juist weer wat kleinere rol.
De grond in Chianti is arm en perfect voor het verbouwen van kwaliteitswijn. Grondsoorten als klei, kalksteen en mergel komen allemaal voor in de Chianti. Vrijwel alle wijnhuizen werken met een diep respect voor de natuur. Veel Chianti wijnen rijpen op eikenhouten vaten en kunnen mede daardoor lang op de fles rijpen
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!