Marlborough is sinds eind de 20e eeuw de bekendste en ook grootste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Het is gelegen in het noordoosten van het zuidereiland. Voordat Marlborough zo bekend was, was het Hawkes Bay die deze positie had. Nog altijd is dit het oudste wijngebied van het land.
Marlborough staat het meest bekend om de eigen, typerende versie van de Sauvignon Blancs uit de Marlborough regio.
In 1819 werden de eerste druiven aangeplant in Nieuw-Zeeland. Dit werd gedaan op het Noordereiland in Kerikeri, door de Engelse dominee Samuel Marsden. Echter kwamen de eerste wijnen pas veel later, namelijk in 1936. De eerste wijngaard werd in Waitangi aangelegd, in het zuiden van Kerikeri. Deze wijnen werden vervolgens verkocht aan Engelse soldaten.
Tot het midden van de 20e eeuw was de wijnbouw nog vrij klein. Dit kwam doordat er geen export was en de Nieuw-Zeelanders liever bier dronken dan wijn. Ook hanteerde de regering een alcoholbeleid, waarbij er geen alcohol aan consumenten mocht worden verkocht. Na de jaren ‘50 kwamen hier versoepelingen in. Eerst mochten gespecialiseerde wijnwinkels wijn verkopen, daarna volgde versoepelingen waardoor restaurants wijnen op hun kaart mochten zetten. Pas later in de eeuw mocht het in de supermarkt worden verkocht.
Het klimaat van een land of gebied heeft enorm veel invloed op de druiven, en daarmee ook de wijnen. Marlborough is een gebied in Nieuw-Zeeland, wat bekend staat als een van de zonnigste en droogste gebieden van het land. Om deze reden wordt er dan ook geïrrigeerd. In de zomer is de gemiddelde temperatuur zo’n 24 °C overdag, maar in de avond koelt het flink af. Deze temperatuurverschillen zijn voordelig voor de druiven, want deze ontwikkelen levendige en fruitige aroma’s.
De bodem in Marlborough varieert van klei tot grind. Dit is ideaal voor de meest aangeplante druif, Sauvignon Blanc, die hier optimaal kan rijpen.
Zoals we eerder al hadden benoemd, de druivensoort die het meest voorkomt in Nieuw-Zeeland is Sauvignon Blanc. Het klimaat in de meeste regio’s is ideaal voor deze druif, waardoor het ook unieke smaken creëert. De wijnen van deze druif zijn van een ander niveau en zijn zeer uitgesproken.
Na de Sauvignon Blanc druif, volgen de Chardonnay en Pinot Noir druiven. Chardonnay en Pinot Noir komt in verschillende stijlen voor. Ook worden beide druiven gemaakt voor mousserende wijn gemaakt op de ‘Méthode Traditionelle’: dus op de zelfde wijze als Champagne gemaakt wordt.
De witte wijnen uit Nieuw-Zeeland, met name Sauvignon Blancs, hebben herkenbare kenmerken. Zo zijn ze aromatisch, fris en levendig. Tonen van groen fruit, citrus en wat gras in vinden. Daarnaast zijn de Chardonnays in verschillende stijlen ook erg populair.
De rode wijnen uit dit gebied zijn doorgaans fruitig en worden gemaakt van de Pinot Noir druif. Deze druivensoort kan niet goed tegen hitte, waardoor Marlborough het ideale klimaat heeft. Hoewel het dezelfde druivensoort is, kan het niet vergeleken worden met de Pinot Noir uit Bourgogne. Pinot Noir uit Marlborough is exotischer en expressiever, waardoor ze goed samen gaan met Aziatische gerechten.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!