San Antonio Valley Wijnstreek

San Antonio Valley ligt 15 kilometer van de Stille Oceaankust. Deze wijnstreek heeft geen bergen en is ook erg droog. Hoewel het Andesgebergte veel invloed heeft op veel andere Chileense wijnstreken, is dat niet het geval in San Antonio Valley. Het gebergte ligt relatief ver weg, op 80 kilometer afstand. Deze streek staat vooral bekend om de levendige witte wijnen.

 

Geschiedenis

In het verleden stond het gebied bekend om de productie van tarwe en gerst, maar al snel kreeg het een reputatie onder wijncritici en consumenten vanwege de kwalitatieve wijnbouw. De eerste druivenstokken verschenen pas eind jaren ‘90, met een terroir dat perfect bleek voor premium druiven. Echter ontbrak het een goede bron van water voor irrigatie. Daarom had een enorm welvarende wijnproducerende familie geïnvesteerd in de aanleg van een acht kilometer lange pijpleiding. Deze vervoerde water van de Maipo rivier in het zuiden. De aanleg hiervan opende een wereld van potentie voor de wijnen uit San Antonio Valley. Toch beperkt de lengte van de pijpleiding de aanplant van nieuwe wijngaarden.

Klimaat

San Antonio Valley ligt nabij de Stille Oceaankust. Hierdoor wordt er altijd koele lucht vanuit de oceaan naar het land meegevoerd. Dit is dan ook enorm van belang voor het klimaat in San Antonio Valley. De regenbuien die voorkomen waaien over en komen tegen de heuvels van Maipo tot een stop. Daarom is het hier droog en koel, wat ideaal is voor biologische wijnbouw.

De bodem is hier niet erg vruchtbaar. De zomers zijn groen, maar andere seizoenen zijn doorgaans droog. De enige gewassen die kunnen groeien op een dunne laag klei met voornamelijk graniet eronder, zijn druiven. Dit is een bodemtype die we ook terug zien komen in de noordelijke Rhône streek in Frankrijk.

 

Druivensoorten

Door het koele klimaat van San Antonio Valley zijn er veel bekende druivensoorten die hier niet kunnen groeien. In het noordwesten van de wijnstreek groeit Syrah en in de rest van de streek komen de druiven Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir veel voor.

De wijnbouw

De San Antonio Valley is te verdelen in drie regio’s: Leyda, Lo Abarca en Rosario. Het is uitgegroeid tot een wijnstreek die zich constant blijft ontwikkelen. Hier worden witte wijnen geproduceerd die bekend staan om hun mineraliteit en intense zuurgraad, maar ook de rode wijnen zijn goed. Deze zitten vol met geconcentreerd fruit en een natuurlijke zuurgraad. De San Antonio Valley biedt veel potentie voor de productie van Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir. De beste en meest intense koude Syrah wijnen zijn verder landinwaarts te vinden.

GERELATEERDE WIJNEN

  De Wijnschuur

  Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

  De waardering van dewijnschuur.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 349 reviews.
  0
  WINKELMAND
  • No products in the cart.