Toscane is een van de beroemdste en meest vruchtbare wijnstreken van Europa. De regio staat vooral bekend om de droge rode wijnen van de Sangiovese druif. De wijnstreek is gelegen in Midden-Italië en grenst aan Ligurië en Emilia-Romagna in het noorden, Umbrië en Marche in het oosten, en Lazio in het zuiden. In het westen vind je de Tyrreense Zee. De prachtige heuvels met middeleeuwse dorpjes, prachtige cipressen én de prachtige Toscaanse wijnen zijn wereldberoemd.
Zoals in bijna alle 20 regio’s van Italië, heeft Toscane een lange wijngeschiedenis. Dit gaat terug tot de nederzettingen van de Etrusken in de achtste eeuw voor Christus. Amfora-resten tonen aan dat Toscaanse wijn al in de zevende eeuw voor Christus geëxporteerd werd naar Zuid-Italië en Gallië. Rond de derde eeuw voor Christus waren er verwijzingen naar de kwaliteit van Toscaanse wijnen in Griekse boeken.
Vanaf de val van het Romeinse Rijk en tijdens de middeleeuwen, waren kloosters de belangrijkste producenten van de wijnen in Toscane. Echter veranderde dit toen de aristocratische en koopmansklassen opkwamen. Het deelpacht systeem werd gebruikt, waarbij de landeigenaren het land en de middelen ter beschikking stelden aan boeren. In ruil hiervoor kregen de landeigenaren de helft van de jaarlijkse oogst. Veel van de Toscaanse landeigenaren zetten de helft van hun druivenoogst om in wijnen, die verkocht werden aan wijnhandelaren in Florence.
De wijnstreek Toscane bestaat voor 20 procent uit bergen en voor meer dan 50 procent uit heuvels. Het grenst aan Ligurië, Emilia-Romagna, Umbrië en Lazio. De Tyrreense Zee in het westen zorgt voor stabiliteit in het warm mediterraan klimaat. De heuvels in Toscane zijn doorgaans heet en droog in de zomer, maar in de herfst onvoorspelbaar. Het risico op regen tijdens de oogst is vrij groot. De kust van Toscane heeft amper te maken met regen, waardoor de oogst meestal geen problemen heeft.
Toscane is vrij heuvelachtig, wat een kalmerend effect heeft op de zomerse hitte. Veel wijngaarden zijn geplant op de hoger gelegen hellingen. De meest voorkomende bodemtype is zanderige en kalkachtige mergel. Ook wordt de wijnbouw beïnvloed door een mengeling van klei, stenen en mineralen. Jaarlijks heeft de kust van het gebied te maken met 690 mm neerslag en de heuvels met zo’n 850 mm.
Sangiovese is ongetwijfeld de meest bekende druivenras van Toscane. Het vertegenwoordigt ongeveer twee derde van de aanplant en 85 procent van de rode wijnen in de streek. Het is de belangrijkste druivensoort in de Toscaanse rode wijnen. Bovendien heeft het verschillende namen gekregen door de lange geschiedenis en de brede regionale verspreiding.
Het eerste woord van de prestigieuze rode wijn Brunello di Montalcino DOCG verwijst naar de Sangiovese Grosso. Volgens Italianen de beste variant van de Sangiovese druif. Een andere klassieke Toscaanse wijn van de Sangiovese druif zijn de Vino Nobile di Montepulciano wijnen. Niet te verwarren met de wijnen van de Montepulciano druif uit de Abruzzo. De Sangiovese druif ook belangrijk voor de wijnen van Chianti, waar ook kleine hoeveelheden Canaiolo en Colorino. In de Super Tuscan wijnen die je voornamelijk in subregio’s als Bolgheri tegenkomt, wordt ook veel Sangiovese gebruikt. Deze wordt dan vaak geblend met typische Bordeaux druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot.
De meest aangeplante witte druif van Toscane is Trebbiano (Ugni Blanc), gevolgd door Malvasia, Vermentino en Vernaccia. Internationale druivenrassen, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier, worden in zeer kleine hoeveelheden aangeplant.
Toscane heeft een wereldwijde reputatie voor kwaliteitswijnen. Er worden hier in totaal 11 wijnen van de hoogste kwalificatie gemaakt: de DOCG-wijnen. De bekendste hiervan zijn de Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti (Classico) en Vernaccia di San Gimignano. Daarna komen er 41 van lagere DOC-wijnen en nog veel meer IGT en Vino di Tavola wijnen uit Toscane. De veel voorkomende Sangiovese druif leent zich voor veel verschillende vinificatiemethoden. Er kunnen jonge, ongerijpte wijnen van gemaakt worden, maar de meest beroemde wijnen zijn jarenlang gerijpt op eikenhouten vaten.
Naast de officiële classificaties heb je ook een onofficiële: de eerder genoemde Super Tuscans. Dit is een gebruikte, maar onofficiële term die in de jaren ‘70 verscheen. Het beschrijft een bepaalde reeks Toscaanse wijnen van hoge kwaliteit, die de DOC- of DOCG-status niet mochten claimen. Dit kwam doordat ze de traditionele Italiaanse wijnbouw normen overtraden. Zo werden er buitenlandse druivenrassen gebruikt en werden de wijnen vaak gerijpt in kleinere, nieuwe eikenhouten vaten. Veel van deze wijnen kregen wereldwijde erkenning en een enorm duur prijskaartje, vandaar de naam ‘Super Tuscan’. Dit leidde tot de oprichting van de IGT-categorie, met minder strenge productieregels.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!