Wijnland Zuid-Afrika

Op het zuidelijkste punt van Afrika bevindt zich het wijnland Zuid-Afrika, met Kaapstad als het kloppend hart. Het land kent een combinatie van de Afrikaanse en Europese cultuur, waardoor het een kleurrijke geschiedenis en een divers palet van smaken kent.

Geschiedenis

De oorsprong van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie gaat terug tot de verkenning van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, toen er een bevoorradingsstation werd opgericht in Kaapstad. Kaapstad was toen slechts een stopplaats voor schepen om verse producten op te halen tijdens hun reis langs de specerijenroute naar India. Jan van Riebeek kreeg de taak om druiven te planten voor de wijnproductie, omdat ze toen geloofden dat druiven en wijn scheurbuik en andere ziekten kon voorkomen.

In 1659 werd de eerste Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van Franse Muscadel druiven. Zo’n 15 jaar later was er een Kaapse gouverneur, Simon van der Stel, die een groot landgoed kocht. Dit staat nu bekend als Constantia. Hij importeerde veel druivensoorten naar zijn landgoed en huurde Franse wijnmakers in. Dit gebied kreeg al snel een reputatie voor de kwaliteit van de wijnen. Sindsdien is de wijnindustrie van Zuid-Afrika enorm gegroeid, omdat er werd geëxperimenteerd met diverse druivensoorten.

Onze merken

Wijnregio's van Zuid-Afrika

Voor de eerste 10 jaar van de 21e eeuw bereikte Zuid-Afrikaanse wijn nauwelijks de bodem van de schappen in de supermarkt. Het grootste deel dat daar werd geproduceerd werd rechtstreeks gedistilleerd tot cognac. Vandaag is het een heel ander verhaal. Zuid-Afrikaanse wijnen zijn naar voren gekomen als enkele van de best gewaardeerde rode als witte wijnen en ook nog eens van de hoogste kwaliteit.

Stellenbosch

Slechts een korte afstand ten oosten van Kaapstad, ligt het belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika. De wijngaarden hier zijn omringd door bergen, wat zorgt voor prachtige uitzichten. De regio heeft diverse subregio’s en terroirs, waardoor het behoord complex is. De granieten bodems in het oosten zijn ideaal voor de productie van rode wijnen, terwijl de zandstenen bodems in het westen perfect zijn voor witte wijnen.

De meest voorkomende druivensoorten in Stellenbosch zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Constantia

Constantia is een historische regio die is weggestopt in de zuidelijke buitenwijken van Kaapstad. Hier werden de eerste wijngaarden aangeplant in Zuid-Afrika. De wijngaarden zijn niet alleen prachtig, maar ook goed gelegen op de hellingen van de Constantia-berg. Hier worden ze gekoeld door de zeebries. Tegenwoordig staat Constantia bekend voor de Sauvignon Blancs, Bordeaux Blends en Muscat Blancs.

Western Cape

De Western Cape wijnregio is de thuisbasis van de meerderheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Hier liggen de twee bekendste wijnregio’s van het land: Stellenbosch en Paarl. Hier worden diverse soorten wijn geproduceerd. Zo heb je Shiraz en Pinotage wijnen die vers en vol zijn, elegante Sauvignon wijnen en Bordeaux blends. De oceaan waardoor het gebied wordt omringd heeft een grote invloed op het klimaat van Western Cape. Dit zorgt voor een verkoeling van de wijngaarden.

Wijn Regio - Zuid-afrika - Western Cape - Stellenbosch - Constantia

De Wijnschuur

Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!

De waardering van dewijnschuur.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 476 reviews.

Inloggen

0
WINKELMAND
  • No products in the cart.