Bordeaux wordt gezien als een prestigieus wijngebied en kreeg zelfs een officiële classificatie van Napoleon in 1855. Er is geen enkel andere wijnstreek dat zoveel kwaliteitswijnen voortbrengt als Bordeaux. De redenen voor dit succes hebben vooral te maken met klimaat, bodem, geschikte druivenrassen, omvang en traditie.
Ongeveer 2.000 jaar geleden, hebben de oude Romeinen de wijngaarden in Bordeaux aangelegd. Na de val van het Romeinse Rijk raakte de wijnbouw in de wijnstreek grotendeels verloren. Rond de middeleeuwen begon Bordeaux enorm te ontwikkelen in economisch en sociaal opzicht. De handel nam toe door de gunstige ligging en er vormde een groep van rijke burgers en aristocraten. In die eeuw werden de wijnen uit Bordeaux al geëxporteerd naar grootmachten als Engeland.
Vijftig jaar later werd Bordeaux overgenomen door de Engelsen. In die tijd werd vooral Clairet gedronken, een rood-witte mengwijn. Het woord Clairet werd in Groot-Brittannië veranderd tot Claret, wat werd gebruikt om lichtrode roséwijnen uit Bordeaux aan te duiden en te verkopen.
Toen de Fransen hun gebied weer terugwonnen, begon de handelsoorlog rond de Bordeauxwijnen. Uiteindelijk was het Napoleon die de wijnwereld hervormde. Hij classificeerde wijnen uit de regio. Tot de dag van vandaag wordt deze classificatie gebruikt.
Bordeaux profiteert van de nabijheid van de Atlantische Oceaan en bestaat uit 124.000 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden strekken zich uit over de gebieden rondom Gironde, Dordogne en Garonne. De wijngaarden in Bordeaux liggen aan de oevers van verschillende rivieren. Deze verschillende oevers met verschillende soorten slib en sediment, zorgen voor verschillende kenmerken in de Bordeauxwijnen.
In het algemeen zijn de lentes in de Bordeaux wijnstreek nat, de zomers heet en de winters mild. De wijnstreek heeft een warm aanlandige wind en veel invloed van de zee. Deze omstandigheden maken het ideaal voor de productie van milde en subtiele wijnen.
In de Bordeaux wijnstreek groeien verschillende druivensoorten. De meeste druiven zijn blauw en worden gebruikt voor de productie van rode wijn. De Merlot en de Cabernet Sauvignon worden het meest aangeplant en worden vaak gecombineerd tot één wijn. Verder groeien de Cabernet Franc, Malbec en de Petit Verdot ook in de regio. Carménère wordt alleen nog op hele kleine schaal gekweekt.
Wat betreft witte wijnen uit Bordeaux, worden deze voornamelijk gemaakt van de Sémillon en de Sauvignon Blanc. Op kleine schaal wordt de Muscadelle ook gekweekt. Andere toegestane druiven in de streek zijn de Merlot Blanc, Colombard, Sauvignon Gris en Ugni Blanc. Echter is de productie van deze vier druiven maar 2 procent van de witte druivenproductie. De Bordeaux streek houdt zich streng aan de toegestane druiven, om te voldoen aan de eisen van de classificatie voor Bordeauxwijnen.
De Bordeaux wijnstreek bestaat uit twee gebieden: de linkeroever en de rechteroever. De linkeroever is het gebied ten westen en zuiden van de Gironde en Garonne. Dit zijn de appellations: Médoc, Haut-Médoc en Graves. De rechteroever is het gebied ten noorden en oosten van de Gironde en Dordogne, met Saint-Émillion en Pomerol als belangrijke appellations.
Linkeroever
Aan de linkeroever wordt de druivensoort Cabernet Sauvignon vooral aangeplant en is veruit de beroemdste druif ter wereld. De Cabernet Sauvignon druif barst van tannine en zuren, wat de conserveringsmiddelen zijn van elke druif. Wanneer de druif ontwikkelt, bouwt hij complexe smaken op, zoals leer, tabak, ceder, chocolade en meer. Rode wijnen die uit dit gebied komen zijn de beroemde Château Lafite-Rothschild, Latour, Margaux en Mouton-Rothschild.
Rechteroever
De rechteroever heeft Saint-Émillion en Pomerol als belangrijke appellations en produceert voornamelijk de druivensoort Merlot. Dit is na Cabernet Sauvignon, de meest aangeplante blauwe druif ter wereld. Merlot staat bekend om de rijke, zachte en sensuele smaken. Het bevat minder tannines en meestal meer alcohol dan de Cabernet, waardoor het een goede aanvulling is op de Cabernet Sauvignon. Merlot wordt toegevoegd aan Cabernet Sauvignon om een wijn te maken dat makkelijk drinkt. Verder is Pomerol een gebied dat wijn produceert met bijna 100 procent Merlot, waaronder de wereldberoemde Pétrus.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!