Een van de bekendste blauwe druiven: Merlot! Als onderdeel van de “Bordeaux Blend”, in het hoge noorden van Italië of als monocépage uit Chili: je vindt Merlot overal. Over het algemeen geeft de druif tonen van kersen, pruimen, vanille en kruidnagel, maar smaken kunnen door verschillende vinificatiemethoden en herkomst flink verschillen! Ontdek de Merlot druif bij De Wijnschuur!
De Merlot is ontdekt rond 1780 in de Bordeaux regio. Later onderzoek wees uit dat de druif het kind is van de Cabernet Franc en de Magdelaine Noire des Charentes druiven. De naam Merlot komt van het Franse ‘Merle’, wat merel betekend. Waarschijnlijk omdat de druif dezelfde zwartblauwe kleur heeft als de vogel!
Over het algemeen groeit de Merlot het beste in relatief koele klimaten. Heel veel zon en hitte kan de druif niet aan en groeit daarom het liefst op koele, waterhoudende grondsoorten zoals klei. Merlot kan op vele verschillende manieren worden gemaakt, vergist op vat of RVS en gerijpt op eiken, beton of RVS: het kan allemaal!
Zoals eerder genoemd is de smaak van Merlot maar moeilijk samen te vatten door alle verschillende varianten en vinificatiemethoden. Over het algemeen geeft een Merlot wijn wel aroma’s van kersen, pruimen, kruidnagel en soms vanille. Gematigd in de tannines, zuren en body, maar ook hier zijn er genoeg uitzonderingen te vinden!
De Merlot is een échte Franse druif en kennen hem vooral van de wereldberoemde Bordeaux wijnen. Aan de rechteroevers in Medoc vaak in een bijrol naast Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Aan de linkeroever heeft de Merlot vaker de hoofdrol. In Saint Emilion en vooral Pomerol schittert de druif op zijn volle potentie. De meest beroemde wijn van 100% Merlot is de Pétrus uit Pomerol.
Wijn Spijs
Een variatie op de welbekende klassieker Canard de l’orange. Als voorgerecht of hoofdgerecht te serveren.
Lees meerWijn Spijs
Een mooi seizoensgerecht van de jonge Josh Eggleton die op zijn 27e al een Michelin-ster won
Lees meerWijn Spijs
Simpel, smaakvol en snel op tafel. Een top gerecht voor een grote groep als er weinig tijd is! Alle groenten bij elkaar in de oven en een mooi stuk Rib Eye in de pan.
Lees meerWijn Spijs
Dit aardse herfst/wintergerecht van Nigel Slater is inzetbaar als vegetarisch hoofd- voor- óf bijgerecht.
Lees meerSinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!