South Eastern is een Australische wijnstreek in het zuidoosten van Australië. Dit is een enorm gebied dat zich uitstrekt van de oostkust tot aan de zuidkust. Alle wijnregio’s die niet in het westen van Australië liggen, liggen in South Eastern. Door de enorme grootte van dit gebied heeft het gebied ook een zeer divers klimaat. Zo vind je hier tropisch regenwoud, bergketens, woestijnen en kreupelhout.
South Eastern is eigenlijk een allesomvattende term. De regio kan namelijk weer worden opgedeeld in verschillende kleine wijnregio’s. De Barossa Valley is bijvoorbeeld onderdeel van South Eastern. Zo vallen South Australia, Victoria, New South Wales, Tasmanië en Queensland ook onder South Eastern.
Nog geen drie jaar nadat het gebied werd gevonden, zag een Duitse kolonist de enorme potentie van de gebieden in het noorden van Adelaide, nu bekend als Barossa Valley. Hij zag een gelijkenis met de beroemde wijnstreek Rhône in Frankrijk. Een aantal jaren later werden wijngaarden aangelegd en bloeiden Barossa Valley, McLaren Vale en Adelaide Hills, waardoor de wijnproducenten een wereldwijde reputatie kregen.
Dit was altijd al de bedoeling van de kolonisten. Alles was met de intentie om het te ontwikkelen tot een wijnindustrie van wereldklasse.
Doordat het land uitgestrekt is, is het klimaat in Australië ook divers. In de streek is het gematigd en koel. Het continent wordt gezien als het droogste continent op aarde, dus druppelirrigatie is nodig voor de wijnbouw. Met behulp van computers wordt water druppelsgewijs naar de wijnstokken geleid.
South Eastern Australië heeft voornamelijk een mediterrane klimaat. Hier hebben ze meer te maken met zeewind dan het noorden. Dit komt vooral in de lente en zomer voor.
Zo’n 40 procent van de Australische wijnproductie bestaat uit witte wijn. Hiervoor worden druivensoorten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Semillon gebruikt. Meer dan de helft van de productie bestaat uit rode wijn, wat vroeger met name werd gemaakt van de Grenache en Mourvèdre druiven. Tegenwoordig bestaan 25 procent van de aangeplante druiven in Australië uit Shiraz.
Het grootste gedeelte van South Eastern Australië bestaat uit regenwoud, bergketens, woestijn en opgedroogde rivierbeddingen. Alleen de koelere kustgebieden hebben wijngaarden. De grootte van de streek, en de diversiteit van klimaten, maakt de wijnen uniek
De populariteit van de Australische wijnen is volgens velen te danken aan de technologie. Australië staat er ook om bekend om technieken en innovaties van andere landen te bestuderen, over te nemen en te verbeteren. Daarnaast is de populariteit en kwaliteit van de wijnen te danken aan de wijngaarden. De wijnstokken zijn ontzettend gezond, met een roestrode grond, ook wel terra rossa bodem genoemd.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!