Absoluut een van de belangrijkste wijnregio’s van Italië. Van Prosecco, naar Pinot Grigio tot de Koningswijn Amarone, het komt allemaal uit de Veneto regio in het noorden van Italië. De rijke geschiedenis, het gematigde klimaat en de eigen druivenrassen en vinificatiemethoden maken Veneto geliefd en wereldberoemd!
Er zijn aanwijzingen dat wijnranken in het wild groeiden in Veneto voordat er überhaupt wijn werd gemaakt. De eerste tekenen van wijn maken stamt uit de zevende eeuw voor christus! De eerste wettelijke vastlegging van het gebied kwam pas in 643 na christus, en het zal niet de laatste zijn. In de 19e eeuw werd Veneto, net als de rest van Europa, zwaar getroffen door de phylloxera druifluis die gigantische delen van wijngaarden verwoestte. De regio krabbelde echter snel terug en zette zichzelf op de kaart met het oprichten van de school voor oenologie van Conegliano. De studies en inspanningen van deze school en het Station voor Wijnbouw, gaven een flinke impuls aan de wijnbouw in Veneto. Tegenwoordig is Veneto een van de bekendste regio’s en produceert het wereldberoemde wijnen.
In Veneto heerst er een sub-continentaal klimaat. De Alpen en de Adriatische zee zijn twee grote matigende factoren. De regio behoort tot de zogenaamde cool-climates en is in de meeste subregio’s het meest geschikt voor aanplanting van blanke druivenrassen die frisse witte wijnen opleveren of blauwe druivenrassen die lichte rode wijn geven. In het westen van de regio vinden we een aantal subregio’s waar het wat warmer kan zijn, en vaker wat rijkere druivenrassen aangeplant worden.
De meest aangeplante witte druivenrassen zijn Glera, Garganega en Pinot Grigio. De Glera is de druif gebruikt voor Prosecco. Garganega wordt gebruikt voor de Soave wijnen: fris, bloemig en erg smaakvol met een amandeltje in de afdronk. Sinds 1970 heeft de Pinot Grigio haar plek gevonden in de Veneto regio. Door de beste wijnmakers gemaakt tot een frisse, mineralige en zuivere wijn, maar ook vaak in massaproductie gemaakt tot fris en simpele aperitief wijn.
De blauwe druiven die de leiding hebben in de Veneto zijn Corvina, Rondinella, Corvinone en Molinara. De druiven vinden we terug in de kenmerkende Bardolino, Valpolicella, Valpolicella Ripasso én in de wereldberoemde Amarone wijnen. Naast deze inheemse druivenrassen zien we ook in mindere mate internationale druivenrassen als Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc aangeplant.
Veneto is een veelzijdige regio waar verschillende specialiteiten vandaan komen. De Prosecco is hier absoluut een van. Deze wereldwijd beroemde bubbel wordt gemaakt van de Glera druif en ondergaat de tweede vergisting op RVS vaten. Dit geeft de Prosecco haar frisse karakter!
Een andere specialiteit is de Koningswijn Amarone. De Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara druiven worden laat geoogst en ondergaan een strenge selectie. Hierna volgt de ‘appassimento’ periode: het indrogen van de druiven. Gedurende drie à vier maanden drogen de druiven in op plateaus en verliezen tussen 30% en 40% van hun gewicht. Hierna worden de druiven gekneusd en volgt de fermentatie én een rijping op eikenhout.
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!