Spanje is een van de grootste wijnlanden ter wereld en staat op plek drie wat betreft volume, achter Italië en Frankrijk. Hier groeien enorm veel druivensoorten, waardoor het land een ruim aanbod aan wijnen heeft met diverse en unieke karakters. Elke wijnregio heeft kleine en grote onderlinge verschillen.
De geschiedenis van de wijnproductie in Spanje is zo oud dat niemand echt weet wie de wijnstokken naar het gebied heeft gebracht. Toen de Feniciërs 3.000 jaar geleden in Spanje aankwamen was de wijnbouw zelfs al actief en werden de Spaanse wijnen verhandeld in de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Toen de Romeinen Spanje veroverden, brachten ze nieuwe technieken en methoden voor het maken van wijn. Echter viel het Romeinse Rijk, waardoor de wijnbereiding ook leed.
In de 19e eeuw kreeg Noord-Europa te maken met de druifluis, waardoor alle wijnstokken waren vernietigd. Franse wijnmakers staken de Pyreneeën over en brachten nieuwe druivensoorten mee naar Spanje. Tegen de tijd dat de druifluis Spanje bereikte, kwamen ze erachter dat er Amerikaanse druivensoorten waren die immuun waren en geënt konden worden tegen druifluis. Hierdoor was er minder schade aan de Spaanse wijngaarden.
Spanje heeft meer land dat aan wijnstokken is gewijd dan elk ander land en heeft een zeer divers klimaat in zijn regio’s. Om Spaanse wijnen beter te begrijpen, is het belangrijk om rekening te houden met de geografie en het klimaat, aangezien het microklimaat een belangrijke rol speelt bij de teelt van druiven en de stijl van de geproduceerde wijn.
Rioja ligt in het noorden van Spanje, aan de rivier de Ebro. Wijnen uit deze regio zijn een goede mix van rijp fruit en aardse smaken, met één voet in de Nieuwe Wereld en één voet in de Oude Wereld. Hier kunnen Tempranillo druiven gemengd worden met Mazuelo, Graciano, Garnacha en Maturana Tinta. Ook is er ruimte om niet-traditionele druiven, zoals Cabernet Sauvignon, in kleine hoeveelheden toe te voegen. Daarnaast voegen de wijnmakers uit Rioja wat extra tijd toe aan de minimale verouderingsvereisten.
Zo worden Crianza wijnen minimaal 2 jaar gerijpt (inclusief 1 jaar in eikenhouten vaten), Reserva wijnen in totaal minimaal 3 jaar gerijpt (1 jaar in vaten) en Gran Reserva wijnen brengen minimaal 2 jaar door in vaten en daarna nog 3 jaar in flessen, voordat ze worden verkocht.
Castilla y Léon is het grootste wijnproducerende gebied van Spanje en beslaat het noordelijke deel van de Meseta Central. De regio zit vol met diverse terroirs en prestigieuze DO’s, zoals Ribera del Duero, Bierzo, Toro en Rueda. Ook produceert Castilla y Léon het meest uitgebreide assortiment Vino de la Tierra wijnen van Spanje. Het klimaat is over het algemeen continentaal, met korte, hete en droge zomers. Wel heeft het te maken met sterke Atlantische invloeden in het noordwesten van de regio. Regen kan schaars zijn, maar de rivieren zorgen voor irrigatie.
Ruede is een historische wijnregio in Spanje en ligt ten noordwesten van Madrid. De meest aangeplante variëteit is Verdejo. De wijnen die het label ‘Rueda Verdejo’ hebben moeten minimaal 85 procent Verdejo bevatten, hoewel vele 100 procent Verdejo zijn. Wijnen met het label ‘Rueda’ kunnen tot 50 procent Sauvignon Blanc en andere witte druiven bevatten – een stijl die aan populariteit wint vanwege de bekendheid van de druif.
Ook wordt er een kleine hoeveelheid rode druiven aangeplant in Rueda, deze zijn gelabeld met een vergelijkbare classificatiemethode als Rioja (Crianza, Reserva, Gran Reserva).
Sinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!