Vanaf de Loire tot in Nieuw-Zeeland is de Sauvignon Blanc geliefd en ruim aangeplant. Deze aromatische, groene druif vol verfrissende zuren is een van de meest aangeplante druiven ter wereld.
Meer weten over deze populaire druif? Ontdek de Sauvignon Blanc druif bij De Wijnschuur!
De eerste keer dat de Sauvignon Blanc in boeken voorkomt is in de 16e eeuw. Men denkt dat de druif ontstaan is in de Loire vallei, maar dit is niet helemaal zeker. De naam komt van het Franse woord ‘sauvage’ (wild), Sauvignon Blanc staat dus voor ‘wilde witte’. De druif verspreide zich vanuit de Loire vallei door Frankrijk en kruiste in Bordeaux spontaan met de Cabernet Franc druif waardoor de welbekende Cabernet Sauvignon ontstond. Vanuit de Bordeaux werd de aromatische Sauvignon Blanc verder verspreid en heeft nu overal ter wereld wijngaarden verovert. Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Frankrijk zijn de grootste verbouwers.
Sauvignon Blanc doet het goed in relatief koude klimaten. Is het te warm, dan rijpt de druif te snel en ontwikkeld ze niet de kruidige aroma’s die we zo graag willen zien in deze wijnen. Ook belangrijk is een grond die niet te rijk is. Op rijke grond groeit de vegetatie van de Sauvignon te hard en blijft er weinig energie over om de druiven goed te laten ontwikkelen. Snoeien is dus erg belangrijk en geeft ook het voordeel dat er betere luchtcirculatie mogelijk is wat verschillende ziektes helpt voorkomen.
De meest gebruikte vinificatiemethoden voor de Sauvignon zijn gericht op het frisse karakter van de druif. Om die belangrijke frisheid te bewaren fermenteert het sap meestal op RVS vaten. Rijping op eikenhouten zoals we veel zien bij de Chardonnay druif, gebeurd nauwelijks bij Sauvignon Blanc. Bordeaux is hierin een van de uitzonderingen waar Sauvignon met Sémillon geblend wordt en daarna rijpt op eiken. De wereldberoemde Sauternes wordt ook van deze druivencombinatie gemaakt. Deze dessertwijn wordt gemaakt met behulp van de ‘edele rot’ Botrytis schimmel die ontstaat in bepaalde sub regio’s waar genoeg ochtendmist is. Deze schimmel zorgt voor speciale, geconcentreerde wijnen van topniveau.
De aromatische Sauvignon Blanc over het algemeen wijnen met een aanwezige, verfrissende zuurgraad. In koude klimaten ontwikkelt de wijn meestal meer tonen van groene appel, buxus en gras. In de wat warmere klimaten komen er meer smaken van tropisch fruit naar voren. De Marlborough Sauvignon Blanc staat bekend om het stuivende karakter vol met passievrucht en de witte Bordeaux wijnen zijn weer voller en ronder door de houtlagering. De Sauvignon is in veel verschillende vormen te vinden, maar altijd met het typische frisse karakter!
De Loire wijnen van deze druif zijn klassiek en wereldberoemd. Menetou-Salon, Pouilly Fumé en Sancerre zijn de meest bekende namen. In de Bordeaux is de druif in droge, gerijpte wijnen te vinden, maar vooral bekend om het gebruik in de geconcentreerde Sauternes dessertwijnen. Sinds de jaren 80 is de Sauvignon Blanc uit Marlborough Nieuw-Zeeland ontzettend in populariteit gegroeid en nu internationaal bekend en geliefd!
Wijn Spijs
Een heerlijk licht gerechtje gebaseerd op een gerecht van chef Paul Welburn uit Engeland.
Lees meerWijn Spijs
Het witte goud op klassieke wijze is altijd genieten. Schenk de perfecte wijn erbij en het feest is compleet! Klassieke wijnpairing is natuurlijk Pinot Blanc, maar strakke Pinot Grigio of zelfs Riesling is ook geweldig!
Lees meerWijn Spijs
Dit aardse herfst/wintergerecht van Nigel Slater is inzetbaar als vegetarisch hoofd- voor- óf bijgerecht.
Lees meerSinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!