Een van de meest bekende druivenrassen ter wereld: Chardonnay. De druif met de roots in Bourgogne en een hoofdrol in de Champagne is tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Vooral bekend van wijnen met vol, tropisch fruit en tonen van houtlagering als vanille en eikenhout, maar de veelzijdigheid van de Chardonnay is oneindig! Ontdek de Chardonnay druif bij De Wijnschuur!
De Chardonnay druif heeft de roots in de Macconais in Bourgogne liggen waar de Cisterciënzer monniken de druif creëerde door de Pinot Noir en Gouais druif kruisten. De Chardonnay druif viel in eerste instantie in de smaak omdat hij relatief makkelijk te verbouwen was. Vanuit Bourgogne verspreidde de Chardonnay zich snel naar regio’s als Champagne, Languedoc, maar ook buiten Europa naar landen als Australië, Zuid-Afrika, Chili, Verenigde Staten en verder over de hele wereld. Tegenwoordig is het een van de meest aangeplante druiven ter wereld!
De Chardonnay is een echte vriend van de wijnboer: makkelijk te verbouwen en kan vrijwel in elk klimaat aangeplant worden. Daarnaast is de Chardonnay van zichzelf vrij neutraal, maar kan ze als geen ander het karakter en de smaken van het terroir en de vinificatie technieken opnemen! Technieken als malolactische fermentatie (waar citruszuren omgezet worden in melkzuren), rijping op gistcellen of ‘lie’ rijping én natuurlijk het rijpen op eikenhouten vaten worden veel gebruikt bij Chardonnay wijnen.
In de Champagne is Chardonnay de sterspeler naast Pinot Noir en Pinot Meunier en wordt daar met de Methode Traditionelle met een tweede vergisting op de fles omgetoverd tot een van de meest geliefde dranken ter wereld.
Deze super veelzijdige druif is moeilijk samen te vatten, maar over het algemeen kom je fruitaroma’s van gele appel, ananas, mango en citrus tegen. Chardonnay gerijpt op eikenhout geeft smaken van ceder, vanille, kokos en kruiden. Malolactische vergisting geeft smaken van boter, kaas en room en rijping op de ‘lie’ zorgt voor biscuit, gist, brioche en toast! De laatste smaken vind je veel terug in Champagne waar de wijn lang op de fles rijpt samen met de ‘lie’.
Chardonnay duikt overal op, maar kennen we vooral van Bourgogne waar bijna alle witte wijnen van Chardonnay gemaakt worden. Ook de bekende Chablis wordt van Chardonnay gemaakt! Champagne is de andere Franse regio waar de druif voor faam zorgt. De Blanc des Blancs wordt van 100% Chardonnay gemaakt. Andere Champagnes zijn vaak een blend van Chardonnay met Pinot Noir en Pinot Meunier.
Naast de Franse wijnregio’s kennen veel mensen Chardonnay van de rijke, flink hout gelagerde wijnen uit Californië. Het Amerikaanse hout zorgt voor bombastische smaken van kokos, vanille en boter.
Wijn Spijs
Rijk, smaakvol en luxe: perfect voor een uitgebreide paasbrunch (of gewoon genieten op een luie zondag)!
Lees meerWijn Spijs
Een heerlijk licht gerechtje gebaseerd op een gerecht van chef Paul Welburn uit Engeland.
Lees meerWijn Spijs
Een variatie op de welbekende klassieker Canard de l’orange. Als voorgerecht of hoofdgerecht te serveren.
Lees meerSinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!