Syrah: de ster van de Rhône regio in Frankrijk, maar sinds de jaren ’60 overal ter wereld aangeplant. Deze kruidige krachtpatser is een van de meest aangeplante druiven ter wereld. Geliefd om mee te blenden, maar ook verantwoordelijk voor de meest geweldige wijnen van 100% Syrah (of Shiraz). Ontdek de Syrah druif bij De Wijnschuur!
Een van de grote namen uit de Rhône regio in het zuiden van Frankrijk: Syrah! De Syrah (of Shiraz) is een kruising tussen twee oude druivenrassen die nu vrijwel nergens meer aangeplant worden. Waarschijnlijk is de druif door de romeinen aangeplant in Vienne, de subregio die we nu als Côte Rotie kennen: dé plek voor de Syrah druif. Een andere theorie is dat de Grieken al 500 jaar eerder met de druif werkte. Tegenwoordig staat de druif nog steeds ruim aangeplant in de Rhône , maar is de druif sinds de jaren ’60 erg populair geworden in Languedoc, Australië, Spanje, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.
De kleine Syrah druifjes groeien in kleine trossen en hebben een lichte ei vorm. De ranken houden van droge klimaten en van grond waar de wortels goed diep in kunnen groeien. Verder is de druif niet heel erg veeleisend en wordt relatief vroeg rijp. Dit samen met het feit dat de druif redelijk goed bestand is tegen verschillende ziektes, maakt de druif zo populair bij de wijnmaker.
Fermenteren van de Syrah gebeurd meestal op hoge temperatuur (tussen de 27 en 31 graden Celsius). De keuzes na de fermentatie zijn eindeloos, maar vrijwel altijd ondergaat het sap een malolactische omzetting waarbij de hardere appelzuren omgezet worden in melkzuurtjes. De Syrah is ook uitermate geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen om serieuzere, krachtige wijnen te creëren.
De Syrah druif wordt vaak geblend met andere druiven. De meest voorkomende blend is met Grenache en Mourvedre waarmee de Syrah de beroemde GSM/Rhône blend vormt. Ook wordt er gemixt met Cabernet Sauvignon en soms met een heel klein beetje sap van de blanke Viognier druif.
Veel voorkomende aroma’s van Syrah wijnen zijn peper, cassis, chocolade en pruimen. Afhankelijk van de vinificatiemethoden overheerst het frisse fruit of de meer kruidige, aardse tonen.
Hermitage en Côte Rotie zijn de wereldberoemde wijnen van 100% Syrah. Daarnaast is de druif bekend van de GSM wijnen samen met Mourvedre en Grenache, van de jammige krachtpatsers uit de Barossa Valley in Australië en van de smaakvolle wijnen uit Stellenbosch of Napa Valley!
Wijn Spijs
Een mooi seizoensgerecht van de jonge Josh Eggleton die op zijn 27e al een Michelin-ster won
Lees meerWijn Spijs
Simpel, smaakvol en snel op tafel. Een top gerecht voor een grote groep als er weinig tijd is! Alle groenten bij elkaar in de oven en een mooi stuk Rib Eye in de pan.
Lees meerSinds 1981 staat midden in de groene Bovenkerkerpolder, wijnspeciaalzaak De Wijnschuur. Een groot deel van ons ruime assortiment kopen wij zelf direct in bij wijnboeren waar de liefde voor het vak te proeven is. Op deze manier blijft ons assortiment exclusief, gevarieerd en scherp geprijsd. De informele sfeer gecombineerd met onze hoge standaard voor kwaliteit maakt De Wijnschuur toegankelijk voor elke wijnliefhebber!